Financování sportu z EU zdrojů: Dosáhnout na evropské prostředky je možné

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jak dosáhnout na prostředky z Evropské unie? A kolik jich je určeno na sport v příštích letech? Nejen na tyto otázky získali odpověď účastníci konference „Financování sportu z EU zdrojů“, která pod hlavičkou Komise zahraničních vztahů ČOV proběhla na pražském Chodově. Praktické rady na závěr udílel Jan Bloudek z Českého horolezeckého svazu, který evropské prostředky získal.

Na úvod generální sekretář ČOV Petr Graclík připomenul 44. valné shromáždění Evropských olympijských výborů, jenž ve třetím listopadovém týdnu hostila Praha: „Nebyla to prezentace ČOV, ale prezentace českého sportu.“ Během dvoudenního jednání se špičkami světového sportu proběhla jednání spojená také s financováním projektů z prostředků EU. „Zapojili jsme pracovníky ČOV do akcí probíhajících přímo v Bruselu. Právě na uplynulém valném shromáždění jsme se s jednotlivými představiteli bavili o aktivitách a zapojení do projektů Evropské unie,“ řekl předseda Komise zahraničních vztahů ČOV Roman Kumpošt.

Erasmus + Sport

V samostatné kapitole Sport, která patří do programu Erasmus +, je 266 milionů euro pro období 2014 – 2020. Evropská komise přitom dbá na to, aby podpora směřovala na sport na základní úrovni. „Alokace zdrojů ve srovnání s předchozími lety roste, zvyšují se možnosti pro další sportovní akce a projekty,“ potvrdila Jana Janotová, zástupce ČOV v EOC EU Office, a dodala: „V roce 2016 a v letech následujících rozpočet pro sport poroste. Bude daleko více možností pro organizovaný sport a více možností čerpat granty pro kluby.“

Mezi podporované aktivity programem Erasmus + Sport patří:

  • Networking mezi zainteresovanými organizacemi a institucemi

  • Identifikace, propagace a sdílení osvědčených postupů z praxe

  • Vývoj a implementace vzdělávacích a školících programů

  • Aktivity zaměřené na zvyšování podvědomí o přidané hodnotě sportu a fyzické aktivity

  • Sběr dat, průzkumy, studie a konzultace o Organizace konferencí a seminářů

  • Organizace neziskových akcí

V praktické části Petr Spilka, předseda pracovní skupiny EU a sport, posluchačům radil, jak má vypadat příprava projektu usilujícího o evropské peníze, co má obsahovat včetně doporučení a dalších náležitostí.

Velkého zájmu se dočkala přednáška předsedy Českého horolezeckého svazu Jana Bloudka. Právě horolezci totiž úspěšně prošli celým procesem a jako vedoucí partner (leader) projektu, ve kterém je zapojených 6 národních horolozeckých svazů z Itálie, Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Maďarska a ČR, získali pro svůj projekt téměř půlmilionovou (483 tis. EUR) dotaci z EU.

Další materiály vztahující se k programu Erasmus + Sport včetně prezentací ze semináře najdete na webu Komise zahraničních vztahů ČOV.

Nově vydanou českou verzi brožury najdete ZDE.

V případě dotazů se obracejte e-mailem na zástupce ČOV v EOC EU Office Janu Janotovou janotova@olympic.cz.

líbil se ti článek?