Vyhodnocení prvních Evropských her hlavním bodem valného shromáždění EOV

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na konci týdne hostí Praha 44. valné shromáždění Evropských olympijských výborů. „Nejzajímavějším bodem v programu bude vyhodnocení premiérových Evropských her v Baku a volba nejlepšího mladého sportovce starého kontinentu,” řekl předseda Komise zahraničních vztahů ČOV Roman Kumpošt a dodal: „Valné shromáždění je každoroční akcí, kde Evropské olympijské výbory pod vedením předsedy Patricka Hickeyho uzavírají předchozí období a zazní z různých stran také reporty o aktuálním stavu připravenosti příštích velkých akcí, jako jsou nejen olympijské hry, ale i mezinárodní soutěže pro mládež.”

Sportovní představitelé se do Prahy začnou sjíždět tak, aby ve čtvrtek stihli schůzky komisí EOV, jako například lékařské nebo marketingové komise. „Projekt Olympijských parků, který měl premiéru během zimních olympijských her v roce 2014, zaujal i další země. Velmi nás to těší, protože je to důkaz, že Češi jsou inovativní a mají dobré a smysluplné nápady přenositelné za hranice naší republiky,” vzkázal předseda ČOV Jiří Kejval, který je zároveň členem marketingové komise při MOV a ANOC .

Samotné shromáždění Evropských olympijských výborů, jenž česká metropole hostí přesně po šestnácti letech, proběhne v hotelu InterContinental v pátek a sobotu. Páteční dění bude od 9:00 do 13:00 hodin přenášet živě Česká televize na programu ČT sport.

Z nejvyšších představitelů světové sportovní diplomacie se v Praze představí:

předseda MOV Thomas Bach

Thomas Bach se narodil v Německu roku 1953. V roce 1976 se v Montrealu stal olympijským šampionem v šermu. Vystudovaný právník po skončení aktivní kariéry pokračoval ve sportovním prostředí a byl například jedním ze zakládajících členů Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru. V roce 2013 byl zvolen devátým předsedou MOV.

předseda EOV Patrick Hickey

Bývalý reprezentant Irska v judu se narodil v roce 1945. Po skončení své kariéry se stal doživotním čestným prezidentem irského svazu juda. V současné době zastává roli prezidenta EOV, člena MOV a dalších komisí pro rozvoj sportu. Hickey hrál ústřední roli při procesu založení Evropských her.

předseda ANOC Šejk Ahmad Al-Fahad Al-Sabah (vzhledem k dalším povinnostem opustí Prahu po krátké návštěvě již ve čtvrtek večer)

Šejk Ahmad Al-Fahad Al-Sabah se ve své kariéře angažuje ve vrcholné sportovní diplomacii. Založil několik pan-asijských asociací, stál v čele Kuvajtského olympijského výboru nebo fotbalové asociace a především je prezidentem ANOC a členem MOV. Zároveň zastává významné funkce i v domácí politice, stal se ministrem pro národní energetiku, nyní je ministrem národní bezpečnosti. Nadále byl předsedou Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC.

Evropské olympijské výbory

Evropské olympijské výbory se poprvé sdružily do jedné asociace v roce 1968, kdy se na zasedání ve Versailles rozhodlo o vytvoření Kontinentální asociace evropských národních olympijských výborů. Až v roce 1975 se ale sepsaly stanovy a vytvořil se definitivní název Asociace evropských národních olympijských výborů. Z praktických důvodů byl tento název změněn v roce 1995 do současné podoby. Evropské olympijské výbory nyní sdružují padesát národních olympijských výborů starého kontinentu a jejich hlavním cílem je podporovat a šířit olympijské hodnoty ve spolupráci s dalšími asociacemi jako Mezinárodní olympijský výbor nebo Asociace národních olympijských výborů (ANOC). EOV také organizuje tři velké sportovní události - Evropské hry, Evropský olympijský festival mládeže a Hry malých evropských států. Oproti většině dalších mezinárodních asociací sídlí EOV v italském Římě.

Další informace naleznete ZDE.

líbil se ti článek?