Z New Yorku do Prahy. Unie profesionálních trenérů předávala zkušenosti z konference Leaders

Trenéři
Trenéři
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Předat zkušenosti a nové poznatky dalším trenérům. Takový byl hlavní cíl přednášky Unie profesionálních trenérů s názvem Dialogy 2. Trojice složená z bývalých trenérů českých národních týmů předala svým kolegům získané informace z newyorské mezinárodní konference Leaders z přelomu června a července. Řečníky byli Zdeněk Haník (volejbal), Michal Barda (házená) a Michal Ježdík (basketbal). Přednášce v prostorách nového sídla Fotbalové asociace ČR na Strahově naslouchalo přibližně 70 trenérů z mnoha různých sportů. Zastoupení měly vedle fotbalu a ledního hokeje i ragby, florbal, házená, basketbal nebo volejbal.

Hlavního slova se na tříhodinové přednášce chopil bývalý trenér volejbalistů Česka či Rakouska Zdeněk Haník. „Chceme vám přiblížit, jak probíhá tak velká konference, jakou Leaders pokaždé jsou. Jsme rádi, že se nám podařilo se do New Yorku dostat. Nyní si společně projdeme jednotlivé bloky,“ prohlásil Haník na úvod a chytil si tak pozornost publika.

A že měl spolu s dvěma pomocníky – Michaly Bardou a Ježdíkem – v obecenstvu pořádná jména. V první řadě seděl šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener, po svém boku měl extrenéra Kladna Zdeňka Vojtu. Přednášku navštívil i trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba. A Haník jej několikrát použil pro některý ze svých příkladů.

„Třeba Pavel Vrba ví, kdy má koho střídat, na hráčích pozná, kdy je vše v pohodě a kdy něco drhne. A to přesto, že je reprezentační trenér, a ti to mají vždycky těžší. Věřte mi, mluvím z vlastní zkušenosti, protože se svěřenci nestrávíme tolik času jako v klubu,“ pronesl Haník a s Vrbou si na dálku vyměnil pohledy a úsměv.

Tím samozřejmě výčet velkých jmen v obecenstvu nekončí. Pavel Patera, Viktor Ujčík, Václav Varaďa nebo třeba Marek Malík. Toho zase nejednou při své argumentaci oslovil Slavomír Lener, který se do diskuse dostával poměrně často. „Marek Malík může vyprávět, má v NHL odehráno osm set zápasů… Nebo kolik Marku?“ zeptal se s úsměvem z první řady do poslední Lener. „Sedm set padesát čtyři velmi dobrých,“ odpověděl s vtipem v hlase Malík, který aktuálně dělá asistenta trenéra ve Frýdku-Místku.

Zdeněk Haník vypíchnul nejzajímavější citace z přednášek velkých jmen světového sportu, která na Leaders vystupovala. „Všichni tam byli na pódiu ještě s někým. Leaders chtějí najít můstky mezi sportem a jinými oblastmi života,“ popsal Haník. Zajímavý tak byl dle jeho slov třeba společný diskusní panel trenéra amerického fotbalu a předního neurochirurga. Jedinou výjimkou v sólo výstupu byl fotbalový trenér Carlo Ancelotti. „Byl hlavním jménem konference. Mě osobně zaujaly více jiné bloky, bylo to ale zajímavé a inspirující,“ dodal Haník.

Jednou z hlavních otázek se v rámci pražské přednášky stala sportovní psychologie, tedy obor, který je v Česku zatím v rámci fungování týmových sportů dost zanedbávaný a upozaděný. „U nás bereme psychologa jako někoho, ke komu jdeme, když je s námi něco v nepořádku. To je ale špatný postoj,“ komentoval jeden z trenérů ragby, který v době své hráčské kariéry ve Francii za psychologem šel po doporučení od trenéra.

Všichni řečníci se shodli na tom, že je u nás mentální příprava sportovců dost zanedbaná. „Trénink dělíme na čtyři kategorie: technika, taktika, kondice a právě mentální příprava. Ty první tři zvládáme dobře, tratíme na té poslední,“ popsal Michal Ježdík. „Právě proto jsme ale tady. Pokud máte kolem sebe někoho, koho by sportovní psychologie bavila, vezměte si jej do týmu. Pomůže vám,“ apeloval.

Právě Ježdík si po konci přednášky chválil její průběh. V závislosti na název, tedy „Dialogy“, se v hodnocení zmínil i o zapojení publika. „Na české poměry to bylo dobré, budeme se ale snažit, aby se příště diskutovalo ještě víc!“ slíbil basketbalový trenér.

V Unii profesionálních trenérů tak úspěšně funguje už druhý projekt založený na formě přednášek. Již běžící „Mosty“ nabízí českým trenérům setkání přímo s osobnostmi trénování, „Dialogy“ pak přinášejí poznatky z velkých uzavřených konferencí typu Leaders.

O Unii profesionálních trenérů

Unie profesionálních trenérů (UPT) poskytuje trenérům všestranný servis, například v oblasti metodiky, práva a legislativy či zdravotní a rehabilitační péče. Každý člen UPT se zavazuje dodržovat etický kodex sportovního trenéra, který stanoví standardy chování ve vztahu ke sportovci, zaměstnavateli, kolegům, rozhodčím i soupeři.

Mezi zakládající členy patří Lubor Blažek (basketbal), Martin Doktor (rychlostní kanoistika), Dušan Fitzel (fotbal), Zdeněk Haník (volejbal), Jaroslav Hřebík (fotbal), Marian Jelínek (hokej) a Slavomír Lener (hokej).

Předsedou Unie je Lubor Blažek. Tajemník Unie je Lukáš Kozáček.

Foto: Václav Mudra

líbil se ti článek?