Česká olympijská nadace podpořila dalších 81 mladých sportovců

Olympijská nadace
Olympijská nadace
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Olympijští medailisté rozhodli o přidělení příspěvků dalším 81 mladým sportovcům, jimž by jinak ve sportování bránil nedostatek finančních prostředků. „Účastním se zasedání poprvé a jsem moc rád, že můžu pomoci těm, kteří sportovat chtějí, baví je to, ale bez nadace by se svému koníčku nemohli věnovat. Je to moc příjemný pocit,“ přiznal na zasedání České olympijské nadace rychlostní kanoista Josef Dostál. Spolu s ním se jednání zúčastnili také další patroni, veslařka Miroslava Topinková-Knapková a rychlostní kanoista Jan Štěrba.

Mezi 22 dívek a 59 chlapců bylo rozděleno celkem 386 300 korun, celkově tak již Česká olympijská nadace od roku 2012 pomáhá 860 mladým sportovcům ze sociálně znevýhodněných rodin nebo ústavů. Je mezi nimi také čtrnáctiletý hokejista Zdeněk vyrůstající od narození v pěstounské péči své babičky Zuzany. „O České olympijské nadaci jsem slyšela v televizi a z organizace Dobrá rodina, která mi radí už dlouho, přišel nápad, že by Zdeňkovi mohli sportovci pomoci. Dobrá rodina mi vypomohla i s vyplněním a odesláním žádosti. Jsem hrozně napnutá, jestli jednou dopadne i setkání s Jardou Jágrem. To by pro mě i Zdendu byl zážitek na celý život,“ říká paní Zuzana.

Juniorský sport je v České republice kriticky podfinancovaný, proto Česká olympijská nadace od prosince 2012 podporuje výhradně kluky a holky od 6 do 18 let. „Začínal jsem jako malý s hokejem. Kromě ribana jsem měl všechno půjčené po starších. A taky to šlo. Každá novější věc mě pak motivovala,“ dodal Josef Dostál. Souhlasil s ním i generální sekretář ČOV Petr Graclík: „Pamatuji si, když jsem začínal s lyžováním, že jsem v klubu dostal staré běžky a lehce jsem záviděl kamarádovi, který dostal nové. Byla to pro mě velká motivace a řekl jsem si, že příští rok zaberu ještě víc, abych měl nárok taky na novější model lyží.“ Oba naráželi na fakt, že i malý příspěvek na konkrétní věc – výbavu, členské poplatky, sportovní lékařské prohlídky – může v dětech vzbudit ještě větší zájem o sport.

„Jsme rádi, že když proběhne reportáž v České televizi včetně zmínky během losování Sazky, přicházejí pak hned nové žádosti o podporu,“ poděkovala partnerům manažerka České olympijské nadace Martina Voříšková.


Partnery České olympijské nadace jsou Sazka a Česká televize.

líbil se ti článek?