Na Evropské hry navázal v Baku kongres fair play

Fair Play
Fair Play
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Necelé čtyři měsíce po premiérových Evropských hrách se ázerbájdžánská metropole Baku stala dějištěm další významné sportovní události. A to rovněž premiérové - první společný kongres tam od 7. do 11. října uspořádaly Evropské hnutí fair play (EFPM) a Mezinárodní výbor fair play (CIFP). Za Český klub fair play se jednání zúčastnili předsedkyně a členka exekutivy EFPM Květoslava Pecková a místopředseda Radomír Novák.

Součástí kongresu bylo slavnostní předání světových i evropských cen fair play. Jejich držiteli se stali například polský tenista Lukasz Kubot, který v důležitém okamžiku čtvrtfinálového zápasu čtyřhry na Australian Open přiznal dvojdotek, nebo rakouská skokanka na lyžích Daniela Iraschková-Stolzová. Mistryně světa a stříbrná medailistka z olympijských her 2014 neváhala na Světovém poháru v Sapporu půjčit lyže slovinské soupeřce, která na nich pak obsadila třetí místo.

Držitelem nového evropského ocenění „Flame“ pro mladé sportovce za rok 2014 se stal litvínovský hokejový brankář Patrik Spěšný, který oznámil pokus o ovlivnění zápasu juniorské extraligy. Ten však na ceremoniálu v Baku nebyl, cena mu bude předána při jiné příležitosti.

Motto kongresu znělo „Fair play v soutěžním sportu – skutečnost, nebo pouhý ideál?“ Hovořilo se nejen o čestném zápolení, ale také o jevech, které s ním úzce souvisejí: o roli rodičů, trenérů či rozhodčích a o formách boje proti současným negativním jevům, zejména korupci, dopingu, sázkovým podvodům nebo nebezpečí zneužívání mladých sportovců v klubech. Mezi vystupujícími se objevili i britský olympijský vítěz v běhu na 400 metrů překážek z Mexika 1968 David Hemery nebo bývalá československá reprezentantka v šermu Katarína Ráczová, vicemistryně světa, která ve výkonném výboru EFPM zastupuje Slovensko.

K zajímavostem kongresu patřilo, že jedno ze setkání delegátů se odehrálo v restauraci pojmenované Mala Praga. Ta svůj název získala díky tomu, že ji před šesti lety vybavili pivovarnickou technologií Češi a zpočátku se starali i o vaření piva. Prostor restaurace je vyzdoben obrázky Prahy, což bylo v těchto vzdálených končinách milým připomenutím naší metropole.

líbil se ti článek?