Rio 2016: voda prošla přísnou kontrolou během testovacích závodů

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

„Na vodě jsme jezdili čtrnáct dní a za celou tu dobu jsem viděl pouze jeden odpadek, igelitovou tašku, která mohla přiletět odkudkoliv. To se myslím dá srovnat s jakýmkoliv jiným veslařským areálem na světě. A voda nebyla nijak špatná,“ řekl Miroslav Jech, jenž v Riu absolvoval juniorské mistrovství světa veslařů. Akce zároveň sloužila jako testovací závod před olympijskými hrami 2016.

Představu o olympijských závodech si díky juniorskému šampionátu udělal i předseda Mezinárodní veslařské federace Jean-Christophe Rolland: „Bylo to velmi zajímavé. Díky této regatě jsme shromáždili důležité informace, které budou nezbytné pro úspěch olympijských závodů.“ Z českého tábora se výtky týkaly spíš velikosti tribuny a hloubky vody, nikoliv její kvality. „Na startu může být potíž s hloubkou. Nicméně ta se postupně zvyšuje a neviděl bych to jako velký problém,“ hodnotil ústřední trenér mládeže Českého veslařského svazu Vít Kučera. „Že je voda nepitná, asi pravda je. Pro zvířata a ostatní život si myslím, že je naprosto nezávadná. Tolik ptactva kolem vody jsem ještě nikdy neviděl, ryb byla taky spousta a řas, které by tam teda zrovna být nemusely, tam bylo až dost,“ doplnil ještě veslař Miroslav Jech.

Na semináři šéfů misí přímo v dějišti Her XXXI. olympiády je v těchto dnech Martin Doktor: „Vedení organizačního výboru nás ujistilo, že voda bude pro hry v pořádku.“ Pořadatelé provedli testy, jejichž výsledky prokázaly, že kvalita vody je v normách mezinárodních standardů. „Nicméně pracují na vylepšení stavu. V oblastech Gunabara bay, Lagoa Rodrigo de Freitas a Copacabana se kvalita zhoršuje v deštivém období. Nejvíce se budou práce soustředit na jachtařskou lokalitu Marina Da Glória, kde jsou hodnoty horší,“ dodává Doktor.

Právě tam se poslední měsíc připravuje jachtařka Veronika Kozelská-Fenclová: „Podle prezentovaných měření je třeba situaci řešit hlavně v maríně a zátoce, přibude nové potrubí a kanalizaci odkloní jinam. Co se týče pevného odpadu, odvedli organizátoři dobrou práci. Ve vodě skoro nic neplave, ekobariéry fungují.“ Trenér a manžel Veroniky Jakub Kozelský se dívá na věc realisticky: „Osobně si z letošního pobytu odnáším poznatek, že je voda jedna z věcí, na které je dobré se připravit. Ale není to potřeba dramatizovat. Jen bude chytré být připravený. Chtěl bych se proto po našem návratu sejít s lékaři a probrat jaká preventivní opatření lze přijmout, třeba najít jiná vhodná než standartní očkování pro Brazílii, jak podpořit imunitu závodníků během přípravy i závodu a podobně.“

Tým již jisté účastnice her teď nejvíce zajímají závodní podmínky, které jsou v místě velmi různorodé. „Je třeba tu strávit poměrně hodně času tréninkem, aby člověk pochopil a zvykl si na místní prostředí. Jsem tu poprvé, tak to tu teprve poznávám. Každý den je jiný a je stále se čemu učit. Proudy v některých místech dosahují vysokých rychlostí a rychle se mění,“ vzkazuje z Ria Veronika.

Opatření vedoucí k dalšímu zlepšení kvality vody v Riu de Janeiro:

  • Rekonstrukce kanalizace
  • Odklon dešťové vody
  • Gunabara bay - výstavba 17 ekologických bariér (již 5 je jich hotových) a dohled 10 ekologických lodí
  • Lagoa – zlepšení cirkulace vody mezi jezerem a oceánem
  • Copacabana – monitoring vody až 200 m od břehu
líbil se ti článek?