Fanoušky a sportovce bude v Tbilisi bavit maskot - bažant

EYOF 2015
EYOF 2015
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Maskotem třináctého Evropského olympijského festivalu mládeže bude bažant P. E. A. K. Y. Organizátoři se při výběru titulní postavy akce obrátili na tradičního gruzínského ptáka a inspirovali se starou legendou o vzniku města Tbilisi.

Těžko byste hledali tolik typické zvíře pro Gruzii, které odtud a z území Asie lidé uměle rozšířili do celého světa. Právě bažant je ptákem, který se v podhůří Kavkazu může cítit jako doma. Patrné je to i z prastaré legendy, která pojednává o vzniku dnešního hlavního města Tbilisi.

V ní sokol krále Vachtanga Gorgasaliho ulovil v hustých lesích, rozkládajících se na území dnešního Tbilisi, bažanta. Oba ptáci ale spadli do horkých pramenů a uvařili se zaživa. Král byl vroucími prameny ohromený a nechal okolo nich vystavět město Tbilisi, v překladu „horké prameny“.

V týdnu od 26. července do 1. srpna 2015 bude úkolem maskota, kterého organizátoři pojmenovali P. E. A. K. Y. (složenina slov „peak“ a „young“ - vrchol a mládí), především bavit. Ne nadarmo byl gruzínský bažant v ulicích Tbilisi poprvé představen veřejnosti v lednu při mezinárodním dni objetí. Kolik během Evropského olympijského festivalu mládeže obejme českých medailistů?

líbil se ti článek?