Gruzie na OH: Zlatý pekingský trojlístek ale i smrt sáňkáře ve Vancouveru

EYOF 2015
EYOF 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Více než tři desetiletí všechny gruzínské sportovní úspěchy bledly ve stínu Sovětského svazu. To všechno až do roku 1991, kdy se Gruzie stejně jako ostatních třináct členů SSSR osvobodila od ruské sféry vlivu a i ve sportu začala psát svůj vlastní nový příběh. Ačkoliv na jeho počátku na letní a zimní olympiádě v roce 1992 spolu s dalšími bývalými státy SSSR vystupovala pod nálepkou tzv. „Sjednoceného týmu“, od ZOH v Lillehammeru o dva roky později si jela už jen na to své triko.

Na medaili ze ZOH stále čekají

Rakousko, Norsko, Lichtenštejsko a Lucembursko. Jen tyto čtyři země se mohou pochlubit větším nebo stejným počtem medailí ze zimních olympijských her. Zbytek světa včetně naší republiky nebo i Gruzie totiž dlouhodobě těží více z těch letních. Gruzie se dokonce řadí k těm státům, které na svůj první zimní olympijský úspěch teprve čekají. Sbírku čítající pětadvacet cenných kovů totiž Gruzínci získali pouze v rámci letní olympiády.

Není se ale čemu divit. Zatímco výpravy, které Gruzii jezdí reprezentovat na letní olympiádu, čítají pravidelně přes třicet sportovců, ty na zimní sporty orientované bývají o dost chudší: od roku 1994, kdy Gruzie na OH vystupovala poprvé samostatně, počet členů jednotlivých výprav nepřesáhl ani deset sportovců.

Jestli ostatní země jsou co se medailí týče na nule, lze o Gruzií pomyslně říci, že se dostala do záporu. Není tomu totiž ani pět let, co ještě před zahájením OH ve Vancouveru nešťastně zahynul frekventant osmičlenné gruzínské výpravy sáňkař Nodar Kumaritašvili. Stal se tak šestým sportovcem v historii novodobých olympijských her, který v jejich dějišti našel smrt.

Za letními úspěchy stojí zápasníci a judisté

Na pozadí více než dvou desítek olympijských medailí stojí možná ani ne tak překvapivě následujících pět sportů: zápas, judo, box, vzpírání a střelba. O více než polovinu, konkrétně patnáct cenných kovů, se zasloužili právě zápasníci. Z nich to byli Manučar Kvirkvelia a Revazi Mindorašvili, kteří spolu s judistou Irakim Cirekidzem na LOH v Pekingu v roce 2008 vytvořili zlatý trojlístek, když všichni ve svých disciplínách zvítězili. Postarali se tak o zatím největší historický úspěch Gruzie na LOH, která v tomto ročníku vyšplhala dosud nejvýše – na celkové 27. místo.

Avšak vůbec nejúspěšnějším gruzínským sportovcem na OH je nikoliv zápasník či judista, ale vzpěrač Georgij Asanidze. Ten nejprve na OH v Sydney roku 2000 vybojoval v kategorii lehkotěžká váha do 85 kg bronz a o čtyři roky později v Aténách si poté vyvzpíral i zlato.

líbil se ti článek?