Běžci mohou okusit Zátopkovu výzvu

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Tři běžecké závody během osmi dní. Deset a pět tisíc metrů na dráze a k tomu maraton. Stejné výzvě, jaké čelil Emil Zátopek na olympijských hrách v Helsinkách 1952, se mohou už poosmé postavit i běžci v Česku. V rámci série Zátopkův zlatý týden lze absolvovat ve dnech, kdy slavný vytrvalec získal zlaté olympijské medaile, buď jednotlivé závody, nebo celý „trojboj“.

„Zpočátku jsem to viděla dost černě. Je to cíl, který si nemůže dovolit kdekdo. Ale vídám hodně lidí, kteří chodí běhat. Těší mě, že přicházejí k rozumu a uvědomují si, že běhání je jednoduchý sport, který se dá dělat kdykoli a kdekoli, nedělá těžkosti a může zdravotně prospívat tomu, kdo pochopí, jaký vliv má,“ řekla Dana Zátopková, olympijská vítězka v hodu oštěpem.

Ta by společně se světovou rekordmankou na osmistovce Jarmilou Kratochvílovou měla odstartovat 27. července v 15.30 v pražské Stromovce maraton. „Emil Zátopek pro mě byl vzorem. Všechno jsem si o něm přečetla a bylo mi ctí, že jsem se s ním potom mohla setkávat. Po jedné zlaté medaili na mistrovství světa v Helsinkách 1983 na mě křičeli z tribun Zátopek, Zátopek. Lidé tam na Emila nezapomněli,“ líčila stříbrná olympijská medailistka Jarmila Kratochvílová.

Kdo se necítí na maraton, může ve Stromovce absolvovat půlmaraton, silniční desítku nebo jen jedno kolo o délce 4,22 kilometru. Případně se o dvě nejdelší distance lze podělit s parťáky ve štafetě. Připraveny jsou i tratě pro žáky a dorostence.

Závod na 10 000 metrů se koná 20. července na stadionu atletické Slavie, o čtyři dny později pak tamtéž proběhne závod na 5 000 metrů. Startuje se vždy ve stejný den a hodinu, kdy závodil Emil Zátopek na daných tratích v Helsinkách. Série je součástí projektu Česko sportuje. Veškeré podrobnosti včetně termínů a registrace najdete na www.zlaty-tyden.cz.

líbil se ti článek?