Do střehu, mušketýři!

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Elegance, vznešenost a vybroušené pohyby. Tak na člověka zapůsobí šerm, jehož historie spadá až do starověku. „Jasně, šerm je pro mě teď celý svět. Jinak by to nefungovalo,“ řekl při tréninku Alexander Choupenitch, který se už druhým rokem připravuje v italském Livornu po boku nejlepších fleretistů.

Český tým má v Baku tři reprezentanty, mezi nimi také juniorského vicemistra světa z loňského roku, který šermuje od devíti let. „Soupeře neřeším, nechci o nich raději moc přemýšlet,“ odmítá hlubší debatu nad startovní listinou jednadvacetiletý rodák z Brna. Ve výsledkové sbírce téměř dvoumetrového dlouhána je nejen světové juniorské stříbro, ale také o rok starší bronz a z juniorské Evropy 2014 zlato. Teď ho čeká další start mezi seniory. Na planších se to přitom v Baku hemží zajímavými tvářemi - vždyť jsou tu Italové, Francouzi, Rusové.

„I když sem Italové i Rusové poslali béčkové týmy, tak to pořád bude strašně těžký. U nich je totiž druhý tým stejně kvalitní jako ten první,“ dodává při nácviku techniky fleretistka Andrea Bímová. V její rodině je šerm tradicí, už se mu věnovali dědeček i babička, mladší sestra už taky poctivě trénuje. „U nás to zkrátka jinak nejde,“ usmívá se drobná svěřenkyně trenéra Josefa Prokeše. Trojici českých šermířů ještě doplňuje Klára Hanzlíková, jejíž zbraní je šavle.

Sportovní šerm

Ve sportovním šermu, který je na programu olympijských her již od roku 1896, se bojuje bodnými zbraněmi - fleretem a kordem - a šavlí, sečnou i bodnou zbraní. Zásahy registruje elektrický přístroj, přičemž zásahová plocha je u fleretu trup, u kordu celé tělo a u šavle část těla od pasu nahoru. Fleretem a kordem může šermíř soupeře zasáhnout jen hrotem, u šavle platí zásahy hrotem i celou čepelí.

líbil se ti článek?