Plavání pro ranní ptáčata

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Budíček po páté, snídaně v šest, přesun na bazén, hodinový trénink a v devět hodin – kdy většina z nás o víkendu sotva v posteli otevírá oči – už má český tým plavců za sebou první trénink. A stejně budou vypadat všechna následující rána. Vítejte v závodním režimu mladých nadějí českého plavání, pro které jsou soutěže v Baku zároveň juniorským mistrovstvím Evropy.

5:30

V hlavním městě Ázerbájdžánu je jen o tři hodiny víc než u nás, ale pokud připočteme doznívající únavu z nočního letu, je vstávání po páté ráno pro desetičlennou skupinu náctiletých plavců děsivé. „Je to nutnost, musí si zvyknout na závodní režim. Když nám rozplavby budou končit nejdéle v půl desáté, musíme na ten režim zkrátka najet, jinak to nejde,“ zdůvodňuje šéftrenér Boris Neuwirt.

6:00

Snídaňové hody se nekonají, tácy jsou zaplněné jogurty a ovocem. „Žádné párečky a slanina, teď už je to hlavně o jogurtech a ovoci. Prostě se jde do vody, tam těžké jídlo nepatří,“ dodává Neuwirt.

6:50

Přesun autobusem na bazén trvá přes 45 minut. Většina cestujících pospává. Místo budíčku zazní před konečnou stanicí typická ázerbájdžánská hudba.

7:50

„Chci vidět pořádně dlouhé a hluboké kroky čapí chůze,“ přikazuje Neuwirth při rozcvičení. A pak rovnou do vody. Součástí tréninku je i několik intenzivních temp na gumě – ideální trénink podporující rychlost. Kvůli začínající soutěži ve skocích do vody se tým musí přesunout do vedlejšího tréninkového bazénu. „Dneska se mi už plavalo dobře, dokonce osobáček na stovce,“ konstatuje spokojeně Barbora Seemanová. „Ještě to není ideální, ale cítím se mnohem lípo než včera,“ dodává Tomáš Franta, který se v Baku sžívá i s novým startovacím zařízením pro znakaře: „Rozhodně s tím chci startovat závody. Měl jsem potíže se smekáním nohou a tohle je skvělý. Jen si musím zvyknout.“

9:00

První sobotní trénink končí. Autobusem se jede zpět do vesnice. Plán pro příští chvíle je jasný – odpočinek, spánek, oběd.

15:30

Po odpolední relaxaci focení celého týmu.

16:00

Odjezd pětice plavců na druhý trénink. „Holky chtějí zas na gumu, tak jedeme,“ říká s úsměvem Neuwirt. V bazénu čekají mladé plavce stejné dávky jako ráno. Druhá část týmu zůstává ve vesnici kvůli regeneraci.

19:30

Den v závodním režimu pomalu končí. Už ubývá jen večeře a pak rovnou na pokoj. Spánek má teď cenu zlata. A třeba právě o něm se našim plaveckým nadějím bude zdát, než opět zazvoní budík.

líbil se ti článek?