V Plzni začala VII. Olympiáda dětí a mládeže, první medaile jsou ve hře v pondělí

ODM 2015
ODM 2015
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V Plzni hoří olympijský oheň. V neděli večer byla v Home Monitoring Aréně zahájena sedmá Olympiáda dětí a mládeže, celorepubliková soutěž krajských reprezentací v kategorii mladších a starších žáků a žákyň. Od pondělí do čtvrtku se bude soutěžit v 18 sportovních kategoriích a ve dvou nesportovních (psaní na klávesnici a fotografická soutěž), celkem se na olympiádě představí 2340 mladých sportovců.

„Věřím, že se mezi vámi najdou ne jednotlivci, ale desítky sportovců, kteří se kromě klání v Plzni za několik let zúčastní i té opravdové olympiády," popřál na slavnostním zahájení sportovcům Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Velkolepý ceremoniál ozdobilo svou přítomnosti několik hvězd českého sportu - v rolích vlajkonošů se představili olympijská vítězka ve snowboardingu Eva Samková, biatlonista Ondřej Moravec, skifař Ondřej Synek nebo atleti Ladislav Prášil a Jiří Sýkora, ale také bývalí aktivní sportovci jako triatlonista Jan Řehula, střelec Marin Tenk a fotbalista Jindřich Svoboda, autor vítězného gólu ve finále fotbalového turnaje na olympijských hrách v Moskvě 1980.

„Tyhle akce maximálně podporuji, je to skvělé. Je potřeba, aby děti měly co dělat, měly motivaci… Jen tak dál, více takových událostí," řekla snowboardistka Eva Samková. „Zahajovací ceremoniál byl moc pěkný, s dětmi jsem se potkala přímo, vyfotili jsme se a docela jsme si popovídali, tak doufám, že si z toho aspoň něco odnesli."

Překvapení z počtu zúčastněných dětí netajil skifař Ondřej Synek. „Nečekal jsem, že to bude tak velká akce, trochu mě to překvapilo, ale byla tu skvělá atmosféra," řekl.

Olympijský oheň zapálili s vybranými sportovci Plzeňského kraje hokejista Martin Straka a olympijská vítězka ve střelbě Kateřina Emmons.

První souboje o medaile jsou na sportovištích v Plzni pod dozorem maskota Olyho na programu už v pondělí. Ve startovních listinách nechybí ani zajímavá česká sportovní jména - ve výběru fotbalového týmu mladších žáků z Olomouce figuruje Ondřej Hapal, syn bývalého fotbalového záložníka Pavla Hapala; v plaveckém družstvu Pardubického kraje je Vojtěch Štěrba, bratr Lenky Štěrbové, nejmladší plavkyně, která překonala kanál La Manche a mezi atletkami z Prahy se představí Diana Změlíková, dcera olympijského vítěze v desetiboji Roberta Změlíka.

Více informací najdete na www.olympic.cz/ODM

líbil se ti článek?