Bikery čeká těžká, kluzká, ale hravá trať. Cink chce útočit na první pětku

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

​Z jedné strany kopce je údolí s jezerem a spoustou domů. Na druhé se vine trať pro závod horských. A na hraně kopce, kde šlapou bikeři, fouká tak, až poryvy s člověkem občas pořádně zacloumají.„Vítr nahoře je nepříjemný, jako by přidal jeden kopec na trati. Mírné stoupání se silným protivětrem se stává těžkým stoupáním,“ říká trenér bikerů Viktor Zapletal. Ondřej Cink dodává: „Trať se zpomalila, to ji dělá těžší.“

Na svazích pokrytých suchou trávou a pichlavými bodláky vyznačují pětikilometrové kolo tratě pro Evropské hry žluté pásky i modré tyče. Jakmile zatáčkami projede víc závodníků, zvedne se oblak prachu. „Trať se mi líbí hodně, akorát to hodně klouže, jak je povrch suchý, měkký a sypký,“ popisuje Cink.

Na jednom ze sjezdů na závodníky čeká trenér Zapletal. Průdkové ukazuje na kameny: „Tudy projeď.“ Dvojnásobná medailistka z loňských Olympijských her mládeže, která pojede také silniční závod, se pak vrací, aby místo zvládla podle jeho rady. „Barča jede sbírat zkušenosti, je v pelotonu bikerek nejmladší. Kdyby byla do patnáctky, byl by to obrovský úspěch. V téhle kategorii bude závodit plnohodnotně za pět let,“ řekl Viktor Zapletal.Trať je postavena na zakázku organizátory závodu z německého Albstadtu a nejsou v ní vyloženě nebezpečné pasáže. Nejtěžší stoupání má devatenáct procent. Roli může sehrát třeba start do zatáčky, ve které se dají předpokládat pády. „Je hodně hravá, těžká a kvůli kamínkům kluzká,“ dodává Barbora Průdková, jež bude v cross country závodit společně s Terezou Huříkovou.

Naopak pro Ondřeje Cinka úspěch leží výrazně výš. „Chtěl bych určitě bojovat o první pětku,“ říká sám Cink. „Když se mi povede dobře odstartovat, výkonnostně na to mám. Mám rád horko, mám velkou výhodu oproti ostatním, že mě takové počasí nijak nelimituje. Největším favoritem bude Nino Schurter, pak je tam tak deset lidí, kteří mohou jet na medaili,“ dodal Cink.

líbil se ti článek?