Občanku a hurá do Baku! Mladá výprava plavců jede sbírat zkušenosti

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Střelec Jan Sychra - ročník 1969. Plavkyně Barbora Seemanová - ročník 2000. Tak vypadá věkový rozsah české výpravy v Baku, jehož spodní hranici notně snížili právě plavci a plavkyně. O medaile tak budou na Evropských hrách kromě protřelých jmen bojovat i mladé české naděje, které teprve nedávno překlenuly věkovou hranici 15 let. „Těším se a jsem zvědav, jak ti naši divoši a divošky zaplavou,“ usmívá se šéftrenér plavecké výpravy Boris Neuwirt.

Proč tolik mladých závodníků? Disciplíny plavců jsou v Baku totiž vedeny zároveň jako juniorské mistrovství Evropy. Z toho důvodu se do ázerbájdžánských vod mohou vrhnout pouze chlapci narození mezi léty 1997 a 1998, u děvčat pak start vymezují roky 1999 a 2000. „Byli jsme spolu nedávno na soustředění a děcka se hodně těší. V rámci reprezentace uvidí i další české špičkové sportovce, to je pro ně ještě lákavější,“ říká Boris Neuwirt.

Právě zkušený juniorský kouč povede v Baku českou plaveckou výpravu čítající celkem 10 závodníků. V Baku je čeká dosud nepoznaný zážitek včetně ochutnávky olympijské atmosféry. I Boris Neuwirt si uvědomuje, že Evropské hry tak pro ně budou hlavně obrovskou zkušeností do budoucna. Přesto se jeho svěřenci a svěřenkyně musí plně soustředit i na co nejlepší časy. Výsledky z Evropských her budou totiž mít značný vliv také na další nominace - například na srpnové mistrovství světa juniorů v Singapuru.

Šéftrenér plavecké výpravy o vyšších cílech hovoří opatrně. Medaili by samozřejmě po ročním půstu na juniorském mistrovství Evropy uvítal, za úspěch by ale prý pokládal i finálovou účast: „Čeká nás silná konkurence, přijede evropská juniorská špička. Velice silné je Rusko, Velká Británie, Německo nebo Italové. Budu spokojený, když se dostaneme do finále mezi nejlepších osm a tam už se uvidí,“ říká.

Podle evropských tabulek má slušnou šanci na finálovou účast například kraulař Josef Moser, stejně jako jeho kolegové Marek Osina nebo Tomáš Franta. Mezi děvčaty pak Neuwirt upozorňuje na mladičkou Barboru Seemanovou (ročník 2000): „Z hlediska postavy a vývoje je to pořád dítě. V budoucnu půjde její výkonnost určitě ještě nahoru,“ předesílá protřelý trenér budoucnost talentované plavkyně.

I tak mladé závodnice jako Seemanová ale čím dál častěji porážejí v plaveckých bazénech i své starší kolegyně. Na olympiádě v Londýně to ostatně potvrdila Ruta Meilutyteová, která na stometrové trati získala ve svých 15 letech pro Litvu zlato. „My jako trenéři jsme vždycky radši, pokud výkonnost přijde trošku později. Pamatuju si například Petru Chocovou, která v juniorském věku v reprezentaci ani nebyla a dostala se nahoru až mnohem později,“ vzpomíná Boris Neuwirt na dvojnásobnou evropskou šampionku.

Ať už ale mladí plavci a plavkyně oslňují ve svém věku jakkoliv obdivuhodnými výkony, v jiných oblastech jsou stejní jako jejich vrstevníci. „Puberta je nádherná pro ty, co ji prožívají, ale pro ostatní je to peklo,“ potvrzuje se smíchem Boris Neuwirt, že práce s mladými závodníky není někdy úplně lehká. „Kolem Baku byla například spousta papírování a oni mail otevřou jednou za měsíc, takže stejně vždycky všechno radši přepošlu i rodičům... Ale práce s dětmi mě ale baví, alespoň je veselo,“ uzavírá s úsměvem Boris Neuwirt.

líbil se ti článek?