První sportovci už jsou v Baku. S nimi i vlajkonoš Tomáš Svoboda

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Do Baku, dějiště premiérových Evropských her, dnes přesně v devět hodin ráno odletěla první část české výpravy. Mezi dvaatřiceti sportovci byl také triatlonista Tomáš Svoboda, který v pátek ponese při zahajovacím ceremoniálu českou zástavu. „Byl to pro mě trošku šok, ale příjemný,“ řekl Svoboda ještě na kbelském letišti, kde převzal vlajku od šéfa mise Martina Doktora. Ve třináct hodin středoevropského času již český speciál dosedl na ranvej v Ázerbájdžánu.

„Těším se na to. Navíc vždycky jezdím na závody sólo, bez trenéra a bez zázemí. Je to tak vůbec poprvé, kdy jedu společně s nějakým týmem,“ přiznal Tomáš Svoboda už s vlajkou na ramenou a dodal: „Těším se tam, nikdy jsem v Ázerbájdžánu nebyl. Je to taková moje tradice, že vždycky raději jezdím na závody do míst, která ještě neznám.“ Svoboda stihl po návratu z víkendových závodů na Mauriciu jen přehodit věci z jedné tašky do druhé a jeho cílem je v Baku skončit do 16. místa, ideálně být v nejlepší desítce.

Tomášovi přišel popřát štěstí bratr David - olympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna 2012. V Baku se sourozenci v jednom týmu ještě nepotkají, napravit to ale chtějí za rok na letních olympijských hrách. „Brácha je jeden z lidí, kteří mě nejvíce podporují. Kvůli němu jsem také přešel z dlouhých tratí na krátké, abych měl šanci kvalifikovat se na olympiádu. Protože náš cíl je jasný - potkat se s bráchou za rok v Riu v jednom týmu,“ zasnil se Tomáš Svoboda.

Po čtyřhodinovém letu armádní speciál přistál v Baku. „Tak rychlé odbavení jsem snad nezažil. Z letiště jsem byl rychleji, než když sám přilétám do Prahy. Profesionální a rychlá práce včetně vydání akreditací,“ nechal se hned po příletu do hlavního města Ázerbájdžánu slyšet Martin Doktor. „Hned na zítřejší ráno svolám poradu šéfů jednotlivých sportů a pak už začnou tréninky a příprava na závody,“ doplnil.

Druhá část výpravy odletí z Prahy v pátek 12. června 2015.

líbil se ti článek?