Na Hrách VII. letní olympiády dětí a mládeže se mladí sportovci utkají i v méně tradičních disciplínách jako je goalball

ODM 2015
ODM 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zapálením olympijského ohně v neděli 14. června slavnostně odstartují Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže. Od pondělí 15. června do čtvrtka 18. června bude na 2300 mladých sportovců soupeřit o 150 sad medailí v 18 sportech. Mezi klasickými odvětvími jako je atletika, cyklistika či fotbal se ale objeví i méně obvyklé sporty.

Goalball, míčová hra po zrakově postižené sportovce se dokonce na dětské olympiádě v Plzni objeví úplně poprvé, ačkoli se jedná o standardní paralympijský sport.

Jedná se o jediný kolektivní sport pro zrakově postižené. Vznikl po 2. světové válce kvůli potřebě zajistit zájmovou aktivitu pro osleplé válečné veterány,“ vysvětluje Marcela Kulíšková, ředitelka goalballu pro LODM.

Na plzeňské olympiádě se v tomto sportu utkají hráči ze 6 krajů. „Zápas se odehrává na hřišti o rozměrech 9x18 metrů a brána je po jeho šířce. Zrakově postižení sportovci se orientují podle hmatu a sluchu. Na zemi jsou umístěny hmatové čáry a míč vydává slabounký zvuk. Goalball je sport, při kterém musí být hrobové ticho, právě aby sportovci slyšeli zvuk míče. Družstvo má pět členů, ale utkání probíhá tři na tři a zbylí dva jsou náhradníci. Každý hráč má přes oči přelepy a ještě neprůhledné klapky, aby mezi sportovci nebyl žádný rozdíl,“ popisuje princip goalballu Marcela Kulíšková.

Kromě pondělního a úterního turnaje v goalballu čekají na zrakově postižené sportovce další zajímavé doprovodné akce. V úterý 16. 6. si vyzkouší showdown, disciplínu podobnou stolnímu tenisu, ve středu pak cyklistiku v tandemu a ve čtvrtek sportovní střelbu z pistole na laserové zvukové terče.

Zastoupení reprezentantů ze všech 14 krajů bude mít druhý méně obvyklý olympijský sport a tím je psaní na klávesnici. „ Psaní na klávesnici je sport a zároveň velmi užitečná dovednost pro život. Výkon se odvíjí jako u každého jiného sportu, 60 % je dáno tréninkem a 40 % psychikou,“ vysvětluje ambasadorka LODM pro psaní na klávesnici Helena Zaviačičová, devítinásobná mistryně světa v psaní na elektronické klávesnici.

Soutěžní klání proběhne v úterý 16. června. Sportovci se utkají v 10minutovém opisu textu
z obrazovky a tištěné předlohy. „Nejlepší studenti zvládnou kolem 550 úhozů za minutu. Pro představu pro efektivní psaní na klávesnici již stačí kolem 200-300 úhozů. Pokud píšete jen několika prsty, dostanete se pouze na 80-100 úhozů za minutu. Světový rekord v psaní na klávesnici je pak
920 úhozů za minutu
," doplnila Helena Zaviačičová. Exhibici této světové rekordmanky bude možné zhlédnout v úterý 16. června od 13:00 v Techmania Science Center.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy. ODM je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje. Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník olympiády proběhl v roce 2003.

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže pořádá Plzeňský kraj a konají se za finanční podpory Plzně 2015.

Oficiální web: odm.olympic.cz

líbil se ti článek?