Olympiáda dětí a mládeže má ojedinělou mobilní aplikaci

ODM 2015
ODM 2015
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

​Kolem 400 studentů z více než 20 středních a základních škol se aktivně podílí na přípravách a realizaci Her VII. letní olympiády dětí a mládeže. Studenti specializovaných škol ušili maskota, vyrobili upomínkové předměty pro mladé sportovce či se budou podílet na technickém zajištění samotné olympiády. Jedni dokonce vyvinuli ojedinělou mobilní aplikaci.

Svátek sportu, který se v Plzni odehraje v týdnu od 14. do 19. června má hned několik unikátů. Poprvé se olympiáda koná v rámci jednoho města, kterým je právě západočeská metropole, jež je letos navíc nositelem prestižního titulu Evropské hlavní město kultury. Také zcela poprvé v historii konání dětských olympiád budou moci mladí sportovci, jejich trenéři i návštěvníci využít mobilní aplikaci, kterou pro ně vytvořili dva studenti Střední školy informatiky a finančních služeb v Plzni.

Jednoznačnou výhodou naší aplikace je, že nemusíte s sebou tahat žádné mapy či informační materiály. Vše si stáhnete do mobilu a pak v něm najdete úplně veškeré potřebné informace. Z naší aplikace se sportovci dozvědí, kde jsou ubytovaní či kde se mohou stravovat, ale i mapu jak se na daná místa dostanou. Nechybí ani jízdní řády či informace o možnostech trávení volného času. Návštěvník olympiády si tu zase může najít konkrétní sport, dobu jeho konání, časy ceremoniálů, zkrátka všechny potřebné informace, aby si olympiádu pohodlně užil,“ vypočítává sedmnáctiletý student 2. ročníku David Škarda, který mobilní aplikaci vytvořil se svým spolužákem, šestnáctiletým Markem Vencem.

Aplikace pro chytré telefony se systémem Android „LODM 2015“ bude již během příštího týdne volně ke stažení na „Obchod Play“ společnosti Google. Fungovat bude i v režimu offline. Šikovní studenti Střední školy informatiky a finančních služeb v Plzni byli za svou práci oceněni také ve čtvrtek 28. 5. v rámci projektu Plzeňského kraje Řemeslo má zlaté dno.

Na olympiádě se ale aktivně podílí i další plzeňští studenti. „Studenti z Integrované střední školy živnostenské ve Škroupově ulici ušili pro olympiádu maskota Olyho, který se nyní pohybuje po sportovních akcích v Plzni a propaguje olympiádu. Podobně v rámci praxe vyrobili žáci ze Střední průmyslové školy stavební v Plzni na Chodském náměstí a Střední školy v Oselcích dřevěnou píšťalku, která bude sloužit jako upomínkový předmět pro mladé sportovce. Jsem moc rád, že se studenti do příprav olympiády pustili s takovou vervou a ochotou. Poděkování patří i jejich pedagogům a školám vůbec,“ poukazuje na aktivní přístup středních škol, Jiří Struček, náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu a cestovního ruchu.

I další dárek pro sportovce, kteří se na olympiádu sjedou ze všech 14 krajů České republiky, dřevěný hlavolam, vyráběly děti ze Středního odborného učiliště stavebního v Borské ulici. Studenti dalších středních škol se budou v týdnu konání olympiády podílet na technickém zajištění olympiády, pomáhat na sportovištích či zajišťovat zdravotní péči.

„Další základní a střední školy budou pro účastníky olympiády zajišťovat stravování a ubytování. Mladí sportovci budou po dobu olympiády bydlet v 10 ubytovacích zařízení po celé Plzni. Za provizorní domov jim poslouží mj. internáty v Částkově, Vejprnické či Karlovarské ulici i VŠ koleje na Borech a své zázemí poskytne celá řada plzeňských středních škol,“ vysvětluje Zdeněk Hůrka, vedoucí organizačního výboru.

Na letošní olympiádu se do krajské metropole se sjede na 2 300 sportovců, 450 trenérů a vedoucích výprav a zhruba 250 VIP hostů. Mladí sportovci se utkají v 18 sportovních odvětvích o více než 150 sad medailí. V olympijský dům se na tento týden promění Techmania Science Center. Vstup na všechna sportoviště, podobně jako na medailové ceremoniály, včetně slavnostního zahájení je zcela zdarma.

Mezinárodní olympiáda dětí a mládeže je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015. „Cílem projektu Plzeň 2015 je proměnit město i region v lepší místo pro život, kde si každý jedinec může najít to, co ho potěší. Volnočasové aktivity a sport s kulturou se nevylučují, ale naopak se mohou vzájemně obohacovat. Chtěli bychom pozvat všechny návštěvníky olympiády na zajímavé akce. Nenechte si ujít obří loutky v Plzni poslední srpnový víkend 28. - 30. 8. 2015, kdy se město promění v jedno velké divadelní jeviště a zažijete neopakovatelnou podívanou určenou dětem i dospělým, “ říká ředitel marketingu Plzně 2015 Radovan Auer.

líbil se ti článek?