Do zahájení olympiády v Londýně zbývá už jen 100 dní

Oficiální
Oficiální
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Ve středu to bude sto dní do chvíle, kdy v Londýně vzplane olympijský oheň. Čeští sportovci už mají zajištěných 49 míst a o další bojují.

Pro fanoušky jsou stále k dispozici vstupenky na závody. Úspěšně pokračuje i kampaň Žijeme Londýnem. Český olympijský výbor odhaduje, že do Londýna odjede výprava čítající 130 sportovců. Dosud jich nominační kritéria splnilo 49.

Nejúspěšnější zatím střelci

Zatím nejúspěšnější co do počtu olympijských letenek jsou střelci: získali jich deset. Finální nominace však ještě nebyla uzavřena, protože ve střelbě nezískává střelec získané místo pro sebe, ale pro zemi. Dá se proto očekávat, že Gacha, který vystřílel místo v trapu, nahradí obhájce pekingského zlata Kostelecký. Ten si po Gachově úspěchu už pozici pro Londýn vydobýt nemohl, ale na velkých akcích nad ním má dlouhodobě navrch.

Jedenáct míst vybojovali kanoisté, ovšem je do nich započítán rychlostní čtyřkajak a rychlostní debkanoe Radoň - Dvořák. Dalších pět pozic získali slalomáři. Osm letenek už mají jistých veslaři v čele se skifaři Synkem a Knapkovou, dále jede ženský dvojskif a mužská čtyřka bez kormidelníka lehkých vah. Čtyři místa má cyklistika, tři gymnastika, dvě jachting, po jednom stolní tenis a vzpírání. V případě plavání a atletiky se nestanovují počty nominačních míst, ale sportovci musejí splnit limity. Atleti získali zatím 5 pozic (čtyři A limity a 1 B limit), plavci zatím mají čtyři místa.

Řada českých sportovců však má bitvy o olympijská místa teprve před sebou, včetně atletů, basketbalistek (kvalifikace v červnu) či pozemních hokejistů (duben).

Nominace bude 28. června schvalovat Plénum ČOV, datum pro finální uzavření nominací ale bude až 9. července. O týden později (16. 7.) odletí do Londýna první část výpravy.

Kompletní seznam získaných míst pro ČR.

Vstupenky ještě jsou... Ale rychle mizí!

O vstupenky je obrovský zájem. K dispozici zbývá ještě přibližně 20 procent lístků, které byly Česku přiděleny. Kapacita ve volném prodeji je vyčerpána a jedinou možností zůstávají oficiální balíčky, kde je zajištěno vše od dopravy až po ubytování včetně vstupu do Českého domu.

Oficiálními prodejci jsou cestovní kanceláře IBTravel, SLAN Tour a Čedok. Veškeré informace o vstupenkách jsou dostupné na adrese www.zijemelondynem.cz.

Existuje ještě jiná, unikátní možnost, jak se nejen podívat do dějiště LOH, ale jak se i stát součástí her. Český olympijský výbor totiž hledá stovku dobrovolníků do Českého olympijského domu. Zatím se přihlásily čtyři stovky zájemců, nábor uchazečů však stále probíhá.

Žijeme Londýnem už vidělo 630 000 lidí

Kampaň Žijeme Londýnem postupně zavítala do všech regionů v zemi a dosud se do ní zapojilo více než 630 000 sportovních fanoušků. Projekt zahrnuje výstavu olympijských fotografií, jízdu speciálním londýnským doubledeckerem i edukační program pro žáky základních škol. Trvat bude až do začátku her. 

líbil se ti článek?