Začal výběr neolympijských sportů pro olympijské hry v Tokiu 2020

Tokio 2020
Tokio 2020
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Organizační výbor letních olympijských her v Tokiu zahájil proces výběru nového sportu či sportů, které by se mohly objevit na programu olympijských her 2020 vedle již stávajících disciplín. Otevřela se tak možnost i pro mezinárodní federace jiných sportů, které zatím své místo v olympijském programu nemají.

Procesu se mohou zúčastnit sporty, které jsou oficiálně uznány Mezinárodním olympijským výborem a neodehrávají se na ledě či sněhu. V průběhu příštích čtyř měsíců tak bude tokijská komise hledat nové adepty, které do konce září představí MOV ke schválení. Sporty, jež by mohly program her 2020 doplnit, by měly propagovat olympijské hodnoty, být přitažlivé pro mladé lidi a také pro japonskou populaci a nové publikum celosvětově.

Do 8. června 2015 mohou sporty podávat své přihlášky. Z nich pak speciální komise vybere sporty, které postoupí do fáze dvě. Ta odstartuje 22. června a bude sestávat například z prezentace před komisí v Tokiu, které vybere uchazeče. O finálním zařazení rozhodne Mezinárodní olympijský výbor na svém 129. zasedání v Riu de Janeiru v srpnu 2016.

líbil se ti článek?