Zemřel legendární hokejista a proslulý bojovník Jaroslav Holík

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český hokej ztratil jednu ze svých nejvýraznějších osobností. Ve věku 72 let zemřel olympijský medailista a mistr světa Jaroslav Holík, trenér mistrů světa do 20 let v letech 2000 a 2001, muž rázných názorů, který se však držel zásad sportovní cti. Český olympijský výbor vyjadřuje soustrast rodině, blízkým i hokejovým fanouškům.

Jaroslav Holík se narodil v srpnu 1942 v Havlíčkově Brodě. Sedminásobný mistr ligy s Duklou Jihlava, v níž hrával v útoku s mladším bratrem Jiřím a s Janem Klapáčem, získal s národním týmem šest medailí z mistrovství světa. V roce 1972 při zlatém šampionátu vstřelil vítězný gól v klíčovém utkání se SSSR. Na olympijských hrách v témže roce v Sapporu získal s týmem bronz. V lize odehrál během 18 sezon 602 utkání a dal 267 gólů, za reprezentaci nastoupil do 142 zápasů a vstřelil 57 gólů.

Holík proslul jako dříč, který nikdy nic neošidil, jako rozený šéf i jako muž jasných názorů a později jako svérázný komentátor hokejového dění. Zarputilý bojovník patřil například na mistrovství světa 1969 k hráčům, kteří si na protest proti okupaci v roce 1968 přelepili hvězdu ve státním znaku. Po skončení hráčské kariéry se Holík věnoval trenérské profesi. V letech 2000 a 2001 byl koučem týmů mistrů světa do 20 let.

Před čtyřmi lety musel podstoupit amputaci nohy pod kolenem kvůli sněti. Učil se pak chodit o berlích a s protézou. V následujícím roce získal hlavní cenu Českého klubu fair play za celoživotní postoj, a to jako hokejista a trenér, který dokázal být tvrdý a nesmlouvavý, ale zároveň neopouštěl zásady sportovní cti.

Těšil se ze své rodiny. Holíkova dcera Andrea byla úspěšnou tenistkou, syn Robert se prosadil v NHL, jejich děti také sportují. Vnuci David a Adam hrají hokej. „David je dobrý obránce, ale na můj vkus moc hodný. Adam, to je zase hajzl, jako jsem byl já. Je to lepší hokejista, centr, pravák. Je po mně,“ říkal Holík pro iDNES.cz.

líbil se ti článek?