Češi spojí síly s Rakušany

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor v Praze podepsal s rakouskými kolegy memorandum o vzájemné spolupráci. Předmětem dohody je výměna zkušeností a znalostí při konání sportovních podniků anebo součinnost v oblasti zahraniční politiky. Dvoudenního jednání se zúčastnili předseda Rakouského olympijského výboru Karl Stoss, generální sekretář Peter Mennel a šéf Mezinárodních vztahů Alexander Tucek.

„Velmi nás těší, že podpisem tohoto memoranda jsme završili jednání se všemi okolními zeměmi. Není to jen formální akt, naším záměrem je aktivně využít dobrých vztahů a se soudními státy hledat možnosti, jak zúročit společné zkušenosti a propagovat olympijské myšlenky i zdravý životní styl,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval. ČOV již podobnou dohodu o spolupráci uzavřel s Velkou Británií, Německem, Slovenskem a Polskem.

Aktuálním tématem diskuse o spolupráci Čechů a Rakušanů bylo možné propojení aktivit pojících se k olympijským hrám v roce 2016. „Diskutovali jsme možnost sdílení společné dopravy do Ria, spolupráci v oblasti vědy a výzkumu ve sportu, zkušenosti s fungováním olympijských center v Rakousku či podporu talentů v rámci program I believe in you, který u našich soused úspěšně funguje,” upřesnil předseda Komise zahraničních vztahů ČOV Roman Kumpošt a doplnil: „V rámci plánů na olympijské hry 2016 jsme projednávali strategii ČOV spojenou s přípravami Olympijského parku, který jsme pro české fanoušky poprvé otevřeli v době konání ZOH v Soči 2014. Rakouský národní olympijský výbor zvažuje uskutečnění podobného projektu ve Vídni příští rok. Propojení obou akcí se tedy přirozeně nabízí.“

„Jsme velmocí v zimních sportech, ale od Čechů se můžeme hodně naučit o těch letních. A nejen to. Idea Olympijského parku mě v loňském roce nadchla a bylo mi moc líto, že jsem se do Prahy nestihl v době olympijských her osobně podívat, protože jsem měl hodně povinností v Soči. O to víc se těším na příští rok,“ dodal Karl Stoss.

líbil se ti článek?