Digitální seminář ČOV: Sportovci budou mít centrální evidenci

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Přes 110 zástupců sportovních svazů a organizací se zúčastnilo semináře na téma Digitální platformy ČOV – současnost a vize, na kterém olympijský výbor prezentoval své digitální projekty včetně Centrální matriky sportovců. Tato databáze bude sloužit MŠMT, v jehož rozpočtu jsou alokovány státní prostředky na podporu sportu, k výpočtu dotací jednotlivým spolkům.

„Sportovní prostředí potřebuje centrální evidenci sportovců. Současný systém je nadále neudržitelný. Musíme vědět, kolik je u nás skutečně aktivních sportovců a kolik organizované sportující mládeže. Tato data jsou naprosto klíčová pro rozdělování prostředků ze státního rozpočtu. V současnosti se používají různé metriky a Centrální matrika sportovců zamezí zkreslování údajů,“ říká generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Dalšími body semináře byly nástroje pro zlepšení komunikace a práce sportovního prostředí. Informační systém k Olympiádě dětí a mládeže, evidence lékařského zabezpečení českých reprezentantů, televizní kanál Mezinárodního olympijského výboru a online databáze klubů Sport v okolí.

Sportvokoli.cz

„Na portálu Sport v okolí si každý bude moci najít kluby, které se nacházejí v místě jeho bydliště. Navíc má praktickou nadstavbu pro nábory dětí. V rámci aktuálního ročníku projektu Sazka Olympijský víceboj se přihlásilo přes 1000 škol a téměř 300 tisíc dětí. Ty po absolvování víceboje obdrží na konci školního roku i sportovní vysvědčení. Na něm školáci najdou doporučení pro ně vhodné fyzické aktivity i nejbližší kluby z databáze Sport v okolí, jež může navštívit,“ objasňuje Graclík společný projekt ČOV a ČUS.

„Musíme si uvědomit, že žijeme ve věku informačních technologií a posunout do něj celé sportovní prostředí. Máme u nás velkou část svazů, která je na vysoké technologické úrovni, ale i svazy, které neměly na svoji digitalizaci zdroje, nebo v jejich řadách nebyl žádný IT nadšenec. Těm přinášíme IT platformu, ve které mohou spolkovou evidenci členů administrovat,“ vysvětluje Graclík.

líbil se ti článek?