Špotáková dohodila do Londýna, Češi mají už 64 míst

Londýn 2012
Londýn 2012
5 Minut čtení
5 Minut čtení

Druhou příčkou v úvodním podniku Diamantové ligy v katarském Dauhá zahájila olympijskou sezonu oštěpařka Barbora Špotáková. Výkonem 66,17 metru zároveň hned splnila limit pro účast na londýnských hrách. Čeští sportovci vybojovali dohromady už 64 olympijských letenek.

Na začátku sezony byla světová rekordmanka spokojená i nespokojená zároveň: Ruska Maria Abakumovová ji porazila o 69 centimetrů. „Sice mě těší, že jsem měla průměr všech čtyř hodů docela dobrý, ale bohužel ani jeden z nich jsem netrefila optimálně tak, abych byla spokojená, ani jeden mi 'neulítl'. Takže z výsledku jsem zklamaná a podtrhl to i fakt, že Marii se nakonec jeden z pokusů vydařil,“ uvedla Špotáková pro server atletika.cz. „Nemohla jsem se srovnat s rozběhem a i čtyři pokusy pro mě byly málo. Ale potenciál mám a chuť do dalších závodů taky. Věřím, že se mi bude v dalších závodech v Ostravě a Římě dařit. Jsem zdravá a těším se na další závody.“

Letenku si vyběhl i Holuša

O víkendu olympijský limit splnili i další čtyři čeští atleti. V Dauhá se radoval také běžec Jakub Holuša, který si na osmistovce vylepšil osobní rekord na 1:45,12. „Neudělal jsem chybu, jen v závěru mi došly síly, ale to je v pořádku vzhledem k tomu, že jsme se v sobotu vrátili ze soustředění na Kanárských ostrovech,“ řekl Holuša. „Na Tretře můžu atakovat český rekord,“ dodal. Za 14 let starým českým maximem Lukáše Vydry zaostal o pouhých 28 setin.

Pražský maraton sice vyhrál Etiopan Chimsa, ale u srdce hřálo i třináctého muže v cíli Jana Kreisingera. Ten totiž při svém maratonském debutu rovnou splnil olympijský limit, když pásku proťal v čase 2:16:26. „Do patnáctého kilometru to bylo nemastné neslané, nevěděl jsem, jak běžet, přemýšlel jsem o hovadinách, abych nedostal křeč. Pak jsem vyběhl ke klukům dopředu, popohnal je a díky patří Kubovi Bajzovi, který mi strašně pomohl. Posledních sto metrů bylo neskutečných, to byl kotel,“ svěřil se Kreisinger novinářům.

Londýn má na dosah také výškařka Oldřiška Marešová, která na mítinku v Olomouci skočila 192 cm. Tím přesně splnila mírnější limit Českého atletického svazu a ČOV a nyní bude muset čekat, jestli její výkon nepřekoná některá ze soupeřek. Měkčí limit totiž opravňuje ke startu pod pěti kruhy jen jednoho závodníka. Naopak při ostřejším limitu Mezinárodního olympijského výboru a Mezinárodní atletické federace IAAF 195 cm mohou jet na hry v jedné disciplíně až tři atleti z jedné země.

Na vrhačském mítinku v Lovosicích se pak na olympiádu kvalifikoval kladivář Lukáš Melich. Novým osobním rekordem 79,44 metru splnil ostrý limit a navíc se zařadil na druhé místo letošních světových žebříčků.

Na tatami se objeví také Musil

Další jméno na olympijský seznam připsali judisté. Vedle Lukáše Krpálka (do 100 kg) a Jaromíra Ježka (do 73 kg), kteří měli Londýna jistý už dříve díky pozici na žebříčku, pojede na hry také Jaromír Musil (do 81 kg). Ten se stal úspěšným čekatelem na volné místo v kontinentální kvótě. O jejich obsazení rozhodla v uplynulém týdnu mezinárodní judistická federace ITJ.

Naopak jediným českým zástupcem na olympijské žíněnce bude zápasník David Vála, který si na závěrečné kvalifikaci v Helsinkách zajistil olympiádu v kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu.

Letenky si mohou zarezervovat také moderní pětibojař David Svoboda a stolní tenistka Dana Hadačová. Svobodovi zajistilo hry deváté místo na mistrovství světa v Římě. „První úkol sezóny jsem splnil,“ mnul si ruce. Radost měla i Hadačová, která v Dauhá postoupila do finále. V něm sice podlehla Švédce Ekholmové, ale o olympiádu už nepřišla. Naopak šestý start pod pěti kruhy nevybojoval Petr Korbel, vypadl už v 1. kole.

Do Londýna pojede také třetí český jachtař Viktor Teplý. Kvalifikoval se na mistrovství světa třídy Laser v německém Boltenhagenu.

Kompletní seznam míst pro české sportovce na OH 2012

-ted-

líbil se ti článek?