Slavná tenistka Helena Suková oslavila padesátiny

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vynikající česká tenistka a dlouholetá zastánkyně fair play Helena Suková oslavila v minulých dnech padesátiny. Srdečně gratulujeme a přejeme vše dobré i do dalších let.

Helena Suková se narodila do tenisové rodiny, její matka Věra je finalistkou Wimbledonu, otec Cyril působil jak předseda Československého tenisového svazu a bratr Cyril byl úspěšný hráč čtyřhry a později trenér. I ona spojila svůj život s tenisem, profesionální kariéru odstartovala v lednu roku 1983 a po dobu 15 let se nesmazatelně zapisovala do turnajových statistik jak ve čtyřhře, tak i dvouhře.

Během singlové kariéry byla světovou čtyřkou a získala 10 titulů. O titul na grandslamovém turnaji se ucházela celkem čtyřikrát, avšak v cestě jí stály výborné hráčky – Chris Evertová, Martina Navrátilová a dvakrát Steffi Grafová.

Za svou deblovou kariéru vybojovala 69 titulů. Vyhrála 14 grandslamových titulů, triumfovala na prestižním Turnaji mistryň, což ji v žebříčku vyneslo na pozici světové jedničky. Spolu s Janou Novotnou vybojovala na olympijských hrách dvě stříbrné medaile v letech 1988 a 1996. Na kurtu se po jejím boku objevily tenistky zvučných jmen, například Claudia Kohdeová-Kilschová, Steffi Grafová, Arantxa Sánchez-Vicariová, Martina Hingisová, Martina Navrátilová a Jana Novotná.

Po ukončení aktivní sportovní kariéry se snažila najít nový smysl života, který by ji naplňoval v každodenním životě. A to se také povedlo díky studiu psychologie – směr jejího dnešního života určuje odhodlání pomáhat ostatním lidem s jejich problémy a přispívat k jejich radosti. „Pocity z úspěchů na kurtu se ničím nahradit nedají. Ale v současné době mám dojem, že jsem našla smysl pro svůj, jak já říkám, druhý život,“ vysvětlovala Helena Suková v rozhovoru pro Ona Dnes.

Od roku 2007 je Helena Suková v předsednictvu Českého klubu fair play při ČOV a podílí se na šíření idey fair play nejen mezi sportující mládež. „Fair play je důležitá jak ve sportu, tak i v normálním životě, i když v posledních letech není v popředí zájmu mnoha lidí,“ řekla například na žákovském florbalovém turnaji.

Foto: Flickr.com

líbil se ti článek?