V bitvě o OH 2020 zbyla tři města, Turci obětovali fotbal

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Pouze tři města zůstala ve hře o pořadatelství letních olympijských her v roce 2020. Dějištěm her se stane Madrid, Istanbul nebo Tokio, které jako jediné z trojice má už s olympiádou zkušenosti. Exekutiva Mezinárodního olympijského výboru na svém zasedání v Québeku vyřadila zbylé dva adepty – Baku a Dohá.

Ekonomická krize už dříve zničila kandidaturu Říma, který z dostihů o pořadatelství sám odstoupil. O tom, kdo se nakonec bude radovat, se rozhodne příští rok v září na zasedání MOV v Argentině.

Už teď je jasné, že to bude někdo z kandidátů, kteří neuspěli v minulých letech. Istanbul se o olympiádu uchází už popáté v řadě, Madrid potřetí a Tokio podruhé. Pro postup španělské a japonské metropole do finálního kola hlasovalo všech dvanáct členů výkonného výboru MOV, pro Istanbul bylo jedenáct členů.

Turci dali fotbal k ledu

Problém byl před hlasováním v tom, že Turecko se hodlalo v roce 2020 ucházet také o uspořádání evropského šampionátu ve fotbalu. To by bylo střetem zájmů, protože regule MOV uchazečům o hry nedovolují, aby ve stejném roce hostili vedle olympiády ještě další gigantickou akci.

Turkové proto nakonec na fotbalový projekt rezignovali. „Istanbul jsme podpořili proto, že si ponechal jen jednu oficiální kandidaturu. Tu olympijskou,“ řekl šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Turecko se kandidatury na fotbalové EURO zřeklo mimo jiné i proto, že UEFA ji zatím oficiálně nepřijala a nemá ji ani garantovanou vládou, na rozdíl od olympijské.

Řada expertů zpochybňuje kandidaturu Madridu, protože země prochází těžkou hospodářskou krizí. Objevily se obavy, aby Španělsko nakonec kandidaturu neodpískalo stejně jako Italové, kteří mají podobné potíže. Šéf španělského olympijského výboru Alejandro Blanco ale tvrdí, že vládní garance projektu Madrid 2020 jsou definitivní.

-ted-

líbil se ti článek?