Americký Birmingham bude hostit Světové hry v roce 2021

Světové hry 2017
Světové hry 2017
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ve čtvrtek 22. ledna oznámil prezident Mezinárodní asociace světových her José Perurena, že Světové hry v roce 2021 bude hostit americký Birmingham. Zvítězil tak nad peruánskou Limou a ruskou Ufou. Hry se tímto vrací zpět do Spojených států, kde v roce 1981 podnikem v Santa Claře odstartovaly.

Podle slov prezidenta Perureny nešlo o jednoduché rozhodování: „Všechny kandidátské nabídky, které jsme obdrželi, měli vysokou kvalitu a nebylo pro nás snadné dospět k rozhodnutí. Nemůžeme totiž uspořádat jiné než výjimečné Světové hry, ale jsme si jistí, že Birmingham nabídne sportovcům optimální podmínky a naplní naše očekávání.“ Pro alabamský Birmingham půjde o pořádání první mezinárodní sportovní události.

Nejbližší Světové hry se uskuteční v červenci 2017. Dobrou zprávou pro české fanoušky je, že hostitelským městem bude polská Wroclaw, příležitost vidět neolympijské sporty bude tedy ležet takřka hned za hranicemi.

Na posledních hrách v kolumbijském Cali získala česká výprava celkem 3 medaile – dvě stříbrné a jednu bronzovou – a umístila se na 46. místě v pořadí národů, ve kterém zvítězili Italové.

Světové hry (nebo také olympiáda neolympijských sportů) jsou akcí pod patronátem Mezinárodního olympijského výboru. Konají se každé čtyři roky a sportovci se zde představují v celé řadě neolympijských sportů jako například softball, vodní lyžování, squash, bowling apod. Účastní se jich přibližně 4500 sportovců ze 100 zemí, Českou republiku reprezentovalo na minulých hrách v Cali 71 sportovců.

Připomeňte si Světové hry 2013 v Kolumbii v krátkém klipu

líbil se ti článek?