Olympijská vítězka Eva Samková otevřela dráhu v Harrachově

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympijská vítězka se Soči ve snowboardcrossu Eva Samková spolu s dvojnásobným světovým šampionem ve skikrosu Tomášem Krausem slavnostně otevřeli dráhu pro profesionální a amatérské snowboardisty a lyžaře v Harrachově. Trať designovali reprezentační trenéři snowboardingu Marek Jelínek a Jakub Flejšar.

Snowboardová trať se pod dohledem reprezentační trenérské dvojice Jelínek, Flejšar upravovala od července do listopadu loňského roku. „Byly nutné menší terénní úpravy. Ostatní se modeluje až sněhem,“ objasnil Marek Jelínek s tím, že do budoucna se počítá s rozšířením dráhy a nutná je i úprava profilu tratě.

Samková otevřela novou snowboardcrossovou trať již po roce od vítězství na olympijských hrách v Soči. „Uběhlo to hrozně rychle! Pan ministr Chládek se mě už v Soči ptal, co by pro nás mohl udělat. Tak jsem rovnou řekla, že potřebujeme mít hlavně kde trénovat s mládeží. Jsem ráda, že nezůstalo jen u slibů a dneska se už můžeme projet na nové trati,“ libuje si olympijská vítězka Eva Samková.

„Jsem přesvědčený, že v Harrachově si najde cestu k zimním disciplínám mnoho dětí a že špičková úroveň sportoviště umožní kvalitní trénink reprezentantům nejen před vrcholnými akcemi,“ říká ministr školství mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

„Na svěťák to ještě není, ale trať je profilem a délkou vhodná pro trénink a závody dětí. A to je to nejpodstatnější! Máme dost šikovných mlaďochů, kteří se derou nahoru. Aby ale drželi krok se světem, musí mít podmínky pro přípravu. Být pořád na soustředěních v zahraničí je finančně nejnákladnější,“ vysvětluje Samková.

Ta měla velkou radost i ze sledování závodů nastupující snowboardové generace. Jako vůbec první si totiž dráhu brzy ráno vyzkoušely děti v rámci závodů druhého ročníku „Hvězdy na sněhu“. Mladým závodníkům dala Samková spolu s reprezentačními trenéry cenné rady a dráhu s nimi několikrát projela.

„Je to přesně to, co vidím ve světě. Trať menších rozměrů, kterou si mohou vyzkoušet děti. Zjistí jaké to je zdolat překážky, vyzkouší si zatáčky a poznají, o čem náš sport je. Závodí tu děti od 6 do 16 let a to je skvělé," pochvaluje si skikrosař Tomáš Kraus.

Nová trať pro snowboardcross a skikros by v budoucnu mohla být součástí plánovaných Národních olympijských center, jejichž projekt předkládá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR do vlády.

líbil se ti článek?