ODM 2015: Historický okamžik! Hokejbal čeká premiéra na Olympiádě dětí a mládeže

ODM 2015
ODM 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Kdo někdy nehrál s hokejkou a míčkem někde na ulici proti kamarádům? Těchto lidí bychom příliš nenašli a nyní se tento sport zvaný hokejbal dostává i do programu Olympiády dětí a mládeže, která se chystá v Plzni.

Kolektivních sportů na červnové ODM v Plzni bude celkem šest. Kromě basketbalu, házené, fotbalu, nohejbalu a beachvolejbalu to bude právě hokejbal.

Plzeň se jako jediné město v Česku může pyšnit halou, která byla stavěna pro hokejbal a díky tomu hostila už řadu významných akcí od mistrovství světa po turnaje dětí a pravidelně je místem setkávání české reprezentace.

O hokejbalu na Olympiádě dětí a mládeže hovoří ředitel hokejbalového turnaje Josef Kadaně, který je předsedou nejlepšího plzeňského klubu HBC Plzeň a bývalým trenérem české reprezentace.

Co pro vás znamená pořádat hokejbalový turnaj v rámci Olympiády dětí a mládeže?
Olympiáda dětí a mládeže je vrcholná akce pro tuto věkovou kategorii do patnácti let, prestižnější akce není. Troufám si tvrdit, že máme jako hokejbalový klub dostatek zkušeností s pořádáním velkých akcí jako například mistrovství světa, takže tahle se svým charakterem nebude příliš lišit.

V jaké fázi jsou nyní přípravy?
Musíme měnit rozpis turnaje, neboť nám dva kraje vypadly, ale bylo to připravené na čtrnáct týmů, takže s tím problém není.

Které krajské výběry budou scházet?
Nakonec z turnaje vypadly týmy Olomouckého kraje a Zlínského kraje.

Kde se bude turnaj konat?
Haly máme připravené dvě. Hokejbalovou halu a pak jednu plochu na zimním stadionu na Košutce. Rádi bychom měli obě skupiny v hokejbalové hale, ale nevím, zda to bude reálné. Většina zápasů se však odehraje v hokejbalové hale.

Bude se v něčem lišit hokejbalový turnaj na Olympiádě dětí a mládeže od normálních soutěží?
Hrací čas je jednou z odlišností oproti normálním ligovým soutěžím, bude se hrát na dva patnáctiminutové poločasy.

Jak dlouho turnaj potrvá? Bude to po celou dobu ODM?
Turnaj poběží po všechny soutěžní dny Olympiády dětí a mládeže, tedy od pondělí 15. června, do čtvrtka 18.

Kolik lidí se bude podílet na organizaci turnaje?
Přesné číslo samozřejmě ještě nevíme, ale odhadem by se na organizaci mělo podílet kolem třiceti lidí.

Kdo bude patřit mezi favority turnaje?
Věřím, že mezi favority budou patřit zástupci pořadatelského kraje, kteří obhajují vítězství z turnaje krajů, který se v hokejbale pořádá každoročně, teď bude součástí ODM. Budeme rádi, když Plzeňský kraj urve medaili.

Co pro hokejbal v Plzni znamená zařazení po programu ODM?
Hokejbal dobře reprezentuje v poslední době Plzeň a celý kraj, což se ukázalo i na krajském úřadě, který upřednostil hokejbal před jinými kolektivními sporty jako třeba florbal nebo volejbal. Vzhledem k tomu, že Plzeň bude i hlavním městem, tak ODM dostane i velký mediální prostor, což by nám mohlo pomoc k popularizaci hokejbalu v Plzni.

líbil se ti článek?