ODM 2015: Sportovní střelba nabídne čtyři disciplíny

ODM 2015
ODM 2015
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Střelecké disciplíny se v různých podobách objevují na olympijských hrách už od začátku jejich konání. Střelba nebude chybět ani na letní olympiádě dětí a mládeže 2015 v Plzni. Soutěže bude hostit armádní střelnice v plzeňské části Lobzy.

Z každé olympiády od roku 1988 vozí čeští střelci medailové úspěchy, díky čemuž je česká střelba ve světě hodně vážená. Mladé talenty se v červnu předvedou na ODM. bude to rozhodně zajímavé měření sil mezi jednotlivými kraji. Jak bude olympijská soutěž vypadat? Vyzpovídali jsme ředitele soutěží ve střelbě Petra Černocha.

Kolik střeleckých disciplín se bude na Olympiádě dětí a mládeže konat?

Střelecké disciplíny budou na letní ODM 2015 čtyři. Dvě jsou pistolové (vzduchová pistole 40 ran, sportovní pistole 30+30 ran) a dvě jsou puškové (vzduchová puška 40 ran, sportovní malorážka 60 ran vleže). Každý střelec na LODM tak bude střílet dvakrát – disciplínu ze vzduchové a disciplínu z kulové zbraně. Vzduchové disciplíny se střílí v hale na 10 m, sportovní pistole na venkovní kryté střelnici na 25 m, sportovní malorážka pak na 50 m. Z důvodu omezené možnosti členů výpravy za kraj (4 střelci + 1 trenér) není možné na jednu disciplínu nominovat jednoho střelce a na druhou disciplínu druhého. Je potřeba, aby kraje nominovaly univerzální střelce schopné střílet obě disciplíny. Výprava tak bude mít dva puškové a dva pistolové střelce (vždy holku a kluka) dorosteneckého věku do 18 let.

Pořádají se pro takto mladé závodníky stejné disciplíny, které znají diváci z klasických olympijských her?

Ano, liší se počet ran. Běžně však neprobíhají závěrečné finálové soutěže, které právě veřejnost zná ze záznamů z LOH. Na ODM se však tyto finálové soutěže budou, a to právě pro jejich výrazně vyšší atraktivitu a prezentaci našeho sportu.

Areál v Lobzích patří ke špičkovým sportovištím v republice, bojíte se nějakých organizačních problémů?

Žádný problémy nepředpokládáme. Máme špičkově vybavené střelnice, jsou zde jsou instalovány elektronické terče a výborně technicky vybavená finálová hala. Tam se budou konat všechny finálové soutěže. Grafické znázornění zásahů jednotlivých střelců, průběžné pořadí a bodové odstupy se také budou vysílat online na internetu. O olympijskou soutěž se navíc budou starat zkušení pořadatelé a rozhodčí zvyklí dělat tuto práci.

Jaké závody na střelnici v Plzni přes rok pořádáte?

V areálu Armádního střeleckého stadionu se pořádají i rozsáhlé mezinárodní soutěže, jako třeba Velká cena Plzně, VC Osvobození, VC Veteránů, VC olympijských nadějí, všechny nejvyšší národní střelecké soutěže a Mistrovství ČR pro všechny kategorie. V roce 2008 se zde také konalo Mistrovství Evropy juniorů ve střelbě z kulových zbraní.

Které krajské výpravy patří mezi favority?

Nedá se předem odhadovat, který kraj vyhraje. Obecně se dá ale říct, že nejlepší mládežnická základna je v Plzni na Dukle, výborná je také na severu Čech v Manušicích a v Brně. Nicméně nejedná se o soutěž týmů, ale pouze jednotlivců. Navíc se přiřazení sportovce do krajské výpravy neřeší podle klubové příslušnosti, ale podle trvalého bydliště. Např. na minulé ODM favorit a člen SSK Dukly Plzeň Petr Nymburský vybojoval medaili pro kraj Vysočina, protože odtud pochází. Vítězem se však stal překvapivě střelec z Hradce Králové Jan Pospíšil.

Z Plzně pochází nebo zde trénuje řada českých reprezentantů. Pomáhá tento fakt přilákat děti ke střelbě?

Ano, Plzeň známým městem sportovní střelby díky slavným a úspěšným střelcům. Nejznámější jsou olympijští vítězové Jan Kůrka (1968, Mexico), Miroslav Varga (1988, Soul) a Kateřina Emmons (2008, Peking).

V kolika letech je ideální začít se střeleckým sportem?

Začínat se sportovní střelbou ve skupině dětí střeleckého kroužku je ideální kolem 10-12 let. To se definitivně dokončuje vývoj laterality dítěte (pravák/levák). Důležitější je však stanovení mířícího oka. S individuálním vedením dítěte je to možno i dříve, to jsou však většinou trenéři současně i rodiče. 13-14 je pak věk vhodnější pro pistolové a brokové disciplíny. Zapálené jednotlivci mohou se střelbou začít třeba i v dospělém věku.

Dá se mezi takto mladými závodníky poznat už talent typu Kateřiny Emmons?

Určité náznaky střeleckých vloh a nadání se dají poznat již v žákovském věku kolem 14 let. O opravdovém střeleckém talentu typu Kateřiny Emmons se dá mluvit až kolem 18-20. Musí se zkompletovat střelecké schopnosti stability a jemné motoriky těla, správná motivace trénovat, schopnost soutěžit, překonávat stres ve vypjatých okamžicích finálových soutěží, možnost docházet do kvalitních podmínek špičkové střelnice, trenérského a logistického zabezpečení a samozřejmě zdravotní stav.

líbil se ti článek?