Historický milník: OSN uznala nezávislost sportu a olympijského hnutí

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Olympijské hnutí dosáhlo významného úspěchu. Organizace spojených národů uznala autonomii sportu a Mezinárodního olympijského výboru (MOV), jakožto vůdčí instituce sportovního světa. Prezident MOV Thomas Bach označil rezoluci za historický mezník ve vztahu sportu a politiky.

„Vynikající vztahy mezi OSN a MOV mohou sloužit jako příklad pro národní olympijského výbory a národní vlády. Jejich vztah musí vždy být takový, aby sport zůstal politicky neutrální,“ prohlásil Bach.

Valné shromáždění OSN ve své pondělní rezoluci uvádí, že podporuje autonomii a nezávislost sportu a stejně tak MOVu jako nejvyšší sportovní autority.

Sport by měl sloužit jako prostředek k rozvoji vzdělání, zdraví a míru. „Sport je skutečně jedinou oblastí lidského konání, která dosáhla univerzálního zákona,“ řekl Bach minulý rok před Valným shromážděním.

MOV jako sportovní organizace nemůže zasahovat do záležitostí suverénních států. Olympijské hry a hostitelské země ovšem mohou podle MOV ukázat světu, že mírové soužití je možné a že soutěžení mezi lidmi může probíhat s respektem k důstojnosti všech zúčastněných.

Z přijatého usnesení mimo jiné jasně vyplývá, že OSN povzbuzuje k plné účasti na sportovních akcích a že bojkot jako forma politického protestu je neslučitelný se sportovními hodnotami, které OSN a jejích 193 členů aktivně prosazuje.

líbil se ti článek?