Stanovisko MOV ke stažení kandidatury Osla na pořádání ZOH 2022

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V Oslu se za osm let s největší pravděpodobností neuskuteční zimní olympijské hry. Norská metropole, která byla pro mnohé nejlepší ze zbývající trojice uchazečů, stahuje kandidaturu poté, co vláda premiérky Erny Solbergové zamítla finanční podporu. Pořadatelem ZOH 2022 tak bude v květnu příštího roku zvolen buď čínský Peking, nebo kazašské Almaty.

Ke stažení kandidatury se vyjádřil Christophe Dubi, výkonný ředitel MOV pro olympijské hry: „Je to promarněná příležitost jak pro město, tak pro všechny obyvatele Norska, kteří jsou známí svou náklonností k zimním sportům. Stejně tak je to velká škoda pro tamní sportovce, již přijdou o možnost dosáhnout nejlepších olympijských výsledků na domácí půdě.“

Dubi připomněl, že MOV podpoří pořadatele nemalými investicemi do odkazu her ve výši 880 milionů dolarů. Organizátor navíc obdrží národní sponzorská práva udělená mu MOV generující další značnou sumu.

Začátkem letošního roku byla svolána koordinační schůzka pro uchazeče zmíněných her, kde se probíraly podmínky kandidatur včetně finančních detailů. „Bohužel, Norsko na toto setkání nevyslalo ani vedoucího člena organizačního výboru, ani vládního zástupce. To může být důvod, proč norská vláda neměla dostatek informací o celém procesu a svá rozhodnutí založila na polopravdách a faktických nepřesnostech,“ dodal Dubi.

Oslo hostilo ZOH v roce 1952, mělo tedy příležitost přivítat největší sportovní svátek přesně po sedmdesáti letech. „Pro zemi s mnoha úspěšnými zimními sportovci a spoustou fanoušků je to promarněná příležitost, jak investovat do své budoucnosti a ukázat světu, co všechno může nabídnout,“ komentoval Dubi a na závěr zdůraznil, že na přípravách a intenzivní komunikaci MOV s organizačním výborem pro Olympiádu her a mládeže 2016 v Lillehameru se nic nemění.

líbil se ti článek?