Novinka bobového sportu: čtyřboby se smíšenými posádkami

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Výkonný výbor Mezinárodní federace bobového a skeletonového sportu (FIBT) rozhodl o revolučním rozšíření bobových disciplín o smíšené posádky mužů a žen v rámci čtyřbobů. Doposud bobistky závodily jen ve dvoučlenných posádkách.

„Následujeme aktuální trendy a nálady. FIBT pevně věří, že ženy a muži mohou ve čtyřbobu společně soutěžit. Proto se Výkonný výbor rozhodl podpořit rovnocennou příležitost žen a mužů v této disciplíně,“ uvedl staronový president FIBT Ivo Ferriani. Zároveň se jedná o působivý návrat ke kořenům bobového sportu z přelomu 19. a 20. století, kdy smíšené posádky byly standardní.

„Smíšené posádky, podobně jako monoboby pro příští Olympijské hry mládež v Lillehammeru 2016, jsou skvělou myšlenkou. Vidím v tom další krok k popularizaci a zpřístupnění našeho sportu širší veřejnosti, zejména pak potenciálních závodníků. Představa, jak partička svalovců pečuje v posádce o členku týmu je až dojemná,“ řekl předseda Českého svazu bobistů a skeletonistů Martin Bohman s tím, že i česká reprezentace se snaží o sestavení smíšené posádky už na sezonu 2014/2015.

Touhu pilotovat v nadcházející sezoně právě bob, jehož posádka by byla jinak tvořena třemi mužskými brzdaři, již projevila jedna z nejúspěšnějších závodnic historie, dvojnásobná olympijská vítězka z let 2010 a 2014 Kanaďanka Kaillie Humhpries.

„V nacházející sezoně by se měly smíšené čtyřboby představit v ukázkových závodech včetně světového šampionátu. Jsem zvědavý, jak se uvedou. Jak daleká může být jejich cesta na program zimních olympijských her, si v tuto chvíli netroufnu odhadnout,“ doplnil sportovní ředitel ČOV Martin Doktor a připomněl, že ženské dvojboby si olympijskou premiéru odbyly až v roce 2002 v Salt Lake City.

Podmínkou pro účast smíšených posádek v závodech světového poháru je tzv. pravidlo 5-3-2, což znamená účast posádky v 5 nižších závodech FIBT (evropský či americký pohár) na 3 odlišných drahách v průběhu 2 předcházejících let.

líbil se ti článek?