Šampioni a borci od Roberta Vana pokřtěni

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na výstavišti v Letňanech se v pátek v poledne sešli handicapovaní sportovci s medailisty z olympijských her a světových šampionátů. Společně pokřtili charitativní kalendář pražského Sportovního klubu Jedličkova ústavu s názvem Šampioni a borci.

Kmotrami projektu jsou sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastice Věra Čáslavská a medailistka z paralympijských her, plavkyně Kateřina Coufalová.

Šampiony pro kalendář na rok 2015 byli medailisté a účastníci olympijských her, konkrétně lze v kalendáři najít snowboardcrossařku Evu Samkovou, plavkyně Simonu Baumrtovou a Petru Chocovou, skikrosaře Tomáše Krause, překážkářku Zuzanu Hejnovou, fotbalistu Davida Lafatu, veslaře Mirku Knapkovou a Ondřeje Synka, pětibojaře Davida Svobodu, kajakáře Vavřince Hradilka, judistu Lukáše Krpálka, hokejistu Tomáše Plekance, kajakáře Josefa Dostála a biatlonistu Ondřeje Moravce.

„Líbí se mi, jak z toho kalendáře srší energie, a to opravdu hodně. A o to právě ve sportu jde,“ vyprávěla při slavnostním křtu Eva Samková.

„Když jsem o tomhle projektu slyšela, neváhala jsem a hned řekla, že do toho jdu,“ přidala se Mirka Knapková.

Na černobílých fotografiích si olympionici střihli roli trenérů, jejich svěřence pak představují snowboardcrossař Tomáš Vaverka, plavci Gabriel Izsof a Tomáš Chovanec, curleři Žaneta Schmuttermeierová, Radek Musílek a Štěpán Beneš, reprezentantka v boccie Kateřina Cuřínová, cyklisté Jiří Bouška a Václav Kubička, atleti Anna Luxová, František Serbus, Anna Muziková a Barbora Čelanská a milovník adrenalinových sportů Jakub Koucký.

„Pokud můžu, dělám fotky černobílé. S tím, jak kalendář nakonec vypadá, jsem velmi spokojen,“ pochválil výsledek světoznámý fotograf Robert Vano, který je autorem snímků.

Projekt Šampioni a borci, který vznikl ve spolupráci se sportovním redaktorem České televize Jiřím Rejmanem, nese motto „Člověk se plně projeví, teprve když změří síly s nějakou překážkou.“, pod kterým je podepsaný spisovatel Antoine de Saint Exupéry. Snaží se připomenout, že překonávání překážek může člověka vyčerpávat, ale také jej může obohatit a posílit. Výtěžek z prodeje chtějí organizátoři akce směřovat ba podporu dopravy sportovců na závody, tréninky, soustředění a zajištění kvalitních sportovních potřeb.

líbil se ti článek?