Česká olympijská nadace pomůže ke sportu dalším mladým sportovcům, celkem už rozdělila příspěvky 400 dětem

Olympijská nadace
Olympijská nadace
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na druhém letošním zasedání odsouhlasili zástupci České olympijské nadace finanční podporu dalším 67 mladým sportovcům. Celkově za půldruhého roku své existence již nadace a její patroni z řad olympijských medailistů pomohli ke sportování 400 dětem.

Vedle prezidenta nadace Jana Železného o žádostech pro 27 dívek a 40 chlapců rozhodoval také vodní slalomář Vavřinech Hradilek: „Mám z této práce radost. Rozhodně to pro mě není povinnost, ale cítím to tak, že sportu něco vracím. A vždyť je to o dětech, to vždycky dává smysl.“

Potvrdil tak slova předsedy ČOV Jiřího Kejvala, který krátce před Hradilkovým příchodem mluvil o angažovanosti sportovců v rámci celospolečenských projektů. „Sportovci jsou mladí lidé a rozhodně nejsou sobečtí, jsou aktivní v podobných projektech. Nehřejí se jen ve světle svých úspěchů, naopak mají v sobě velkou dávku společenské odpovědnosti, což si možná většina lidí ani neuvědomuje,“ řekl Kejval a dodal: „A pokud jsou společensky odpovědní sami sportovci, měly by se ke sportu stejně postavit i firmy se státní účastní, nadnárodní korporace a samozřejmě stát. Vždyť sport generuje veřejným rozpočtům obrovské přínosy a má velký vliv na kvalitu života společnosti.“

Charitativní projekt Českého olympijského výboru je zaměřený na podporu dětí ve věku šest až osmnáct let. Peníze jdou vždy na konkrétní věc, tedy třeba na sportovní náčiní, kurzy nebo kroužky. O příspěvku přitom nerozhoduje výkonnost a sportovní úroveň, ale chuť sportovat.

„Pro nás je spojení s Českou olympijskou nadací zcela na místě. Jde o dlouhodobý projekt zaměřený na děti a rádi se budeme spolu s olympijským výborem podílet i na jiných aktivitách, kterou budou stejně jako nadace přivádět ke zdravému životu českou veřejnost, zejména pak mládež,“ doplnil Václav Jalovecký ze společnosti Sazka, hlavního partnera České olympijské nadace.

Posláním nadace je také plnit dětem sportovní sny. Například v den jejího zasedání se potkali mladí sportovci s fotbalovým brankářem Petrem Čechem, před letošním ročníkem mítinku Zlatá tretra zase skupina dětí měla možnost trávit den s Pavlem Maslákem a Janem Železným přímo na atletickém stadionu v Ostravě.

Hlavním partnerem nadace je Sazka, mediálně projekt podporuje Česká televize.

Jak o pomoc zažádat?

Zájemci vyplní jednoduchý formulář na adrese www.olympic.cz/nadace.

Projekt Česká olympijská nadace je součástí České nadace sportovní reprezentace.

líbil se ti článek?