Legendární Coe v Praze: Největší výzvou je, jak nadchnout mladé lidi, aby začali sportovat

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jako jedenáctiletý kluk sledoval Sebastian Coe doma v ocelářském městě Sheffieldu v televizi olympijské hry v Mexiku 1968. „Dva atleti od nás získali medaile. Přinesli je pak k nám do školy. V té chvíli jsem se rozhodl, že se chci dozvědět víc o atletice a vstoupit do atletického klubu,“ vzpomíná dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů na moment, který ho jako dítě přivedl ke sportu.

Stejným principem se Český olympijský výbor snaží motivovat k pohybu školáky, kteří se v rámci Olympijského víceboje mohli setkat s olympijskými medailisty současnosti i minulosti. „Tenhle koncept funguje. Fungoval už před čtyřiceti lety,“ dodával s úsměvem předseda Britského olympijského výboru.

Do Česka přijel slavný běžec a viceprezident Mezinárodní atletické federace jako host atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava. Při té příležitosti zavítal také do sídla Českého olympijského výboru, kde podepsal memorandum o užší spolupráci mezi olympijskými výbory Česka a Velké Británie.

„Bavili jsme se hlavně o tom, jak rozhýbat děti. Tento problém řeší Britové také,“ uvedl Jiří Kejval, předseda ČOV, který s čtyřnásobným olympijským medailistou jednal společně s Petrem Graclíkem, generálním sekretářem ČOV, Liborem Varhaníkem, šéfem atletického svazu a místopředsedou výkonného výboru ČOV, a s Romanem Kumpoštem, předsedou Komise zahraničních vztahů ČOV.

„Největší výzvou pro všechny sportovní organizace je to, jak nadchnout mladé lidi, aby začali sportovat. Když se o to snažíte, musíte jim zároveň pomoci pochopit historii, původ vašeho sportu nebo olympijského hnutí,“ řekl Coe, který vidí přínos spolupráce i v dalších bodech. „Můžeme si také vyměňovat znalosti. Vy máte velmi dobré vědomosti ohledně zimních sportů a my se z nich chceme učit. My zase máme velké zkušenosti v mnoha letních sportech.“

Podle šéfa organizátorů olympijských her v Londýně 2012 je v současnosti těžší přitáhnout mládež ke sportu vzhledem k řadě dalších rozptýlení, která doba nabízí. „Myšlenka olympismu je však pořád dost silná, aby děti ke sportu přitáhla. Musí být a měla by být,“ míní někdejší světový rekordman na osmistovce, který stále ob den běhá.

Právě s londýnskou olympiádou byla spojena řada aktivit, které měly Brity přilákat k pohybu. „Dělali jsme hodně pro to, abychom povzbudili lidi ke sportu. Ale musíme pochopit, že mladší lidé si tuhle zprávu vezmou spíše ze sociálních a digitálních médií, méně pravděpodobně z popsané stránky papíru. Potřebujeme je nadchnout tím, že se dostaneme do jejich světa, ale musíme také pochopit, jaký ten svět je. Jaké jsou jejich priority, výzvy, proč vidí svět jiným způsobem, než jsme ho viděli my.“

líbil se ti článek?