Olympijské hlídky zakončil rekordní skok

Olympijský víceboj
Olympijský víceboj
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Deset dní, patnáct hlídek. Zastávky v tělocvičnách, sokolovnách, na venkovních hřištích a dokonce i v kině. Dva ambasadoři – olympijští medailisté Veronika Vítková a Vavřinec Hradilek – a k tomu deset velkých sportovních osobností minulosti. Desítky rozdaných cen a tisíce podpisů napsaných na kartičky, na ruce, na břicho nebo na čelo. Cesta do Třince, ale i na druhou stranu republiky do Sokolova. To je stručný souhrn Olympijských hlídek.

Právě v Sokolově skončilo putování po nejaktivnějších školách první části Olympijského víceboje, projektu v rámci kampaně Česko sportuje, jehož cílem je rozhýbat školáky. Ten finišuje v pátek o půlnoci. Vítězné školy, jež získají sportovní vybavení v celkové hodnotě 300 tisíc korun, budou vyhlášeny v průběhu června.

„Ještě nám zbývá dokončit víceboj se dvěma školáky, doděláváme doplňkový úkol,“ popisoval Petr Fiala, garant Olympijského víceboje ze sokolovské základní školy v Křižíkově ulici se 489 žáky, kde chtějí rozhýbat úplně všechny děti, které se mohou zapojit. I školáci s astmatem zvládli vytrvalostní běh – byť krokem. O výkon v Olympijském víceboji přece nešlo. „Každý den jsem připravil v tělocvičně stanoviště, aby ostatní učitelé mohli víceboj s dětmi plnit,“ popisoval Petr Fiala.

Není to tak dlouho, co sám byl studentem místní školy, teď však nachystal tabulky, do kterých jeho kolegové mohli zapisovat výsledky. Ty nyní visí před tělocvičnou a je z nich znát, že sem chodí pestrá směsice dětí.

Nicméně třeba Martin Turek při Olympijské hlídce vytvořil skokem z místa dlouhým 266 centimetrů rekord putování olympioniků po školách. A alespoň fotku s biatlonistkou Veronikou Vítkovou stihl tým volejbalistek, které se s trofejí a vítězstvím na poslední chvíli vrátily ze školního turnaje, kde vybojovaly postup do krajského kola. „Olympijská hlídka byla super,“ pochvaloval si Fiala. „Doufám, že někoho ke sportu přitáhne, je to dobrý impuls.“

Vedle Vítkové za dětmi ze Sokolova přijel také slavný hokejista Bohuslav Ebermann, který jim přivezl ukázat několik svých medailí. Oba sportovci pak dostali dřevěné medaile, dárky a překrásný dort, na kterém nechyběly marcipánové postavičky plnící disciplíny víceboje.

Děti si pro hosty nachystaly tradiční dotazy na trénink, začátky i úspěchy, ale dokázaly je i zaskočit. Co byste dělali, kdybyste nesportovali nebo nemohli sportovat? „Mohl bych být učitel,“ řekl Bohuslav Ebermann, vystudovaný pedagog. Vítková si úplně nevěděla rady, vždyť na lyžích stojí od doby, co se naučila chodit. „Chtěla bych zůstat u sportu a přivést k němu další děti.“

Oba olympijští medailisté pak zanechali děti s povzbuzením, že když budou pracovat a trénovat, také ony mohou jednou sedět před další generací školáků s medailemi v rukou. „Zvládne to každý, být takhle úspěšný?“ zněl dotaz z řad školáků. Stříbrná olympijská medailistka Vítková odpověděla: „Každý v sobě má určitý talent. Když si najdete sport, který vás bude bavit, dosáhnete výsledků.“

líbil se ti článek?