Kiki a Maki zářily v Praze a přepsaly beachvolejbalovou historii

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Historického úspěchu pro český plážový volejbal dosáhly Kristýna Kolocová a Markéta Sluková. Vůbec poprvé se jim podařilo vyhrát turnaj Světového okruhu - a k radosti českých fanoušků se tak stalo na domácím turnaji Prague Open. Doposud žádný český pár finále této prestižní série nehrál.

Kiki a Maki, jak se půvabným volejbalistkám přezdívá, na písku pražské Štvanice zdolaly ve finálové bitvě německý pár Katrin Holtwicková, Ilka Semmlerová 2:1 po setech 21:18, 16:21 a 15:12. "Asi ani nemůžu mluvit, je to úžasný. Lidi byli skvělý. Prostě bomba!" citoval nadšenou Slukovou server idnes.cz. "Jsme nadšené, že se to povedlo a navíc doma s neuvěřitelným publikem," doplnila ji Kolocová, které je o čtvrt roku starší než její partnerka. Obě díky letos slaví šestadvacáté narozeniny.

Doposud nejlepším umístěním českého dua na turnaji na Světovém okruhu bylo loňské čtvrté místo z Berlína. V Praze byly Češky nejvýše nasazeným párem a předpoklady se jim podařilo naplnit. Svou sílu dokázaly například v semifinále, kde stály krůček od vyřazení, ale mečbol rakouských sester Schwaigerových dokázaly odvrátit a postoupit. V celém turnaji až do té doby neztratily jediný set.

Na prvním letošním turnaji - na grandslamu v Šanhgaji - skončily Češky deváté, do dalších klání teď mohou po pražském triumfu jít s větším sebevědomím. "Příště budeme méně nervózní, tyhle zkušenosti se dost počítají," usmála se Sluková. Už v červnu je čeká evropský šampionát, kde se od nich bude také čekat medaile.

Nejpopulárnější česká plážová dvojice potvrzuje, že její výkony jdou nahoru. Na letních olympijských hrách 2012 v Londýně způsobily Češky malou senzaci, když se dokázaly prodrat až do čtvrtfinále a celkově obsadily pátou příčku. Právě to jim pomohlo výrazný skok v kariéře. "Londýn zvýšil naší popularitu, přilákal sponzory a rozšířil počet fanoušků. Toho všeho si moc ceníme a díky finančním injekcím si můžeme dovolit tolik zahraničních startů," uvedla v poolympijské sezoně Sluková.

Pro další olympijské hry, které bude za dva roky pořádat Rio de Janeiro, budou podle všeho už patřit mezi žhavé medailové kandidátky. "Je to ještě daleko a medaili slíbit nemůžeme. Jde spíš o takový sen," řekly idnesu vloni dívky.

líbil se ti článek?