Tři dny Olympijských hlídek: voňavá olympijská vánočka, hlídka v kině a kraj plný skokanů

Olympijský víceboj
Olympijský víceboj
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Na konstrukci pod stropem, mezi dvěma sadami gymnastických kruhů, visely kruhy olympijské. Pod nimi – oblečení v tričkách jejich pěti barev – seděli žáci Základní školy Petra Bezruče v Třinci. V rukou drželi barevně sladěná mávátka a na tričkách měli upevněnou variaci na název kampaně Českého olympijského výboru „Bezručka sportuje“.

Tenhle nápis rozhodně nelhal, vždyť si třinečtí školáci v Olympijském víceboji vybojovali návštěvu Olympijské hlídky. „Přihlásil jsem nás ze zvědavosti a trochu z nostalgie při vzpomínce na odznak zdatnosti,“ líčil Martin Raška, garant projektu v ZŠ Petra Bezruče. „Děti nevěděly, co čekat, ale pak se jim to zalíbilo. Některé chtěly opravovat výsledky a běhaly kilometr i třikrát.“

Olympijská hlídka s vodním slalomářem Vavřincem Hradilkem a bývalou úspěšnou gymnastkou Adolfínou Tkačíkovou–Tačovou byla odměnou pro žáky i jejich učitele, který si také zblízka prohlédl a potěžkal Hradilkovu stříbrnou medaili. „Je to zvláštní zážitek, protože v tom kovu je schovaná dřina člověka, ale taky se v medaili odráží radost. I když vím, že jsem se na tom nepodílel, malinkou účast cítím, protože jsem mu aspoň fandil u televize,“ říkal Raška s úsměvem.

Adolfína Táčová, dvojnásobná medailistka z olympiády, zase dětem při rozcvičce ukázala, že i když závodila společně s Věrou Čáslavskou, je stále velmi ohebná. Oba olympionici pak od dětí dostali speciální olympijský komiks a vánočku ve tvaru olympijských kruhů. „Dáreček je nádherný. Potěší vždycky. A ještě když takhle voní, není si co víc přát,“ lebedil si Hradilek.

Podle učitele Martina Rašky také dětem Olympijská hlídka rozhodně něco dala. „Žáci poznali, že sport je o radosti a o tom, jak najít kamarády. Dozvěděli si, že kdo jde za svým cílem, může být i budoucí olympionik. Dnešní mládež je strašně málo motivovaná, potřebuje daleko víc stimulů než my a taková akce má obrovský smysl v tom, že je může ke sportu přitáhnout.“

V Trutnově se sportovalo v kině

Obvykle se v kině to nejdůležitější odehrává na plátně, tentokrát však hlavní postavy seděly před ním. Stříbrný olympijský medailista Vavřinec Hradilek a s ním Ladislav Rygl, mistr světa v severské kombinaci z roku 1970, dorazili v rámci Olympijské hlídky za dětmi z trutnovské Základní školy v ulici Rudolfa Frimla. I plátno našlo využití, žákyně Lucie Petirová totiž z průběhu Olympijského víceboje ve škole natočila povedené video.

„Býval jsem tady v kině v hledišti, když jsme sem jezdili na soustředění,“ vzpomínal Ladislav Rygl a vyprávěl žákům o tom, jak v Trutnově bývaly skoky na lyžích populární v době, kdy tu ještě stál skokanský můstek. Také Hradilek má na Trutnov vzpomínky, závodil tu v počátcích své kariéry. Děti mu tu nachystaly velký plakát s olympijskými kruhy a podpisy účastníků víceboje.

„Do projektu Česko sportuje jsme se zapojili už před olympiádou. Odvedli jsme kus práce a čtyřicet žáků si velmi užilo sportování v Olympijském parku na Letné. V projektu jsem pokračovala. Ve škole je spoustu žáků, kteří rádi sportují, máme podporu vedení školy i rodičů,“ řekl garantka Milena Kočanová.

Severní Čechy = kraj plný skokanů

Návštěva Olympijské hlídky s Veronikou Vítkovou se v Základní škole v Lounech proměnila v krásnou oslavu ročního výročí existence nového školního hřiště. Vždyť i na něm školáci bojovali o příjezd olympioniků. „Pro první stupeň jsme udělali sportovní den, takže starší žáci připravili hrazdu pro mladší. Venku jsem naměřila okruh o délce 250 metrů,“ líčila garantka projektu Eva Hnátková.

Vyprávěla také, jak jeden ze žáků, který jinak necvičí kvůli problémům se štítnou žlázou, požadovaný kilometrový běh ušel, aby se také zapojil a měl splněno. A mohla být pyšná i na další své studenty, kteří ve skoku z místa předváděli výkony srovnatelné s Vavřincem Hradilkem. Vždyť v Lounech padala čísla jako 236, 240 a dokonce rekordních 248 centimetrů! „Je úžasné se na vás dívat,“ chválil skokany Oldřich Svojanovský, předseda Českého klubu olympioniků.

Výborné sportovní výsledky pak předváděly i děti v základní škole Dr. M. Tyrše v Děčíně. I tady se „létalo“ na metu 240 centimetrů.

líbil se ti článek?