Karvinské škole přinesl Olympijskou hlídku originální projekt

Olympijský víceboj
Olympijský víceboj
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jak přimět víc než čtyři stovky dětí, aby se do jednoho zúčastnily Olympijského víceboje? V základní škole Mendelova v Karviné našli báječný recept. Pro žáky tu nachystali „Sportování napříč školou“. Výsledek? Ve středu 14. května sem zavítala jako na jednu z nejúspěšnějších škol projektu Olympijská hlídka s Vavřincem Hradilkem a někdejším šermířem Alešem Deptou.

„Snažíme se děti zaujmout tím, že máme netradiční pomůcky. Hrajeme třeba badminton, chodíme do bazénu,“ vysvětlovala filozofii školy Pavla Kucharczyková, garantka Olympijského víceboje na ZŠ Mendelova. Společně s kolegy nachystala v polovině dubna pro žáky zábavnou hru, díky které se zapojila celá škola. V rámci projektového dne se všichni studenti „Mendelky“ rozdělili do dvaceti skupin, v nichž se mísili žáci od třetích tříd až po deváťáky.

Nejprve se školáci museli naučit spolu komunikovat, pak společně vyráběli prezentaci země, kterou v rámci hry reprezentovali. „Jamajčané“ si třeba zapletli copánky, „Němci“ zase nosili stejná žlutá trika s německou vlajkou na zádech. Plakáty s údaji o své zemi pak všichni vyvěsili v prostoru šaten.

V průběhu dopoledne také absolvovali na jednotlivých stanovištích šest disciplín víceboje, jejich výsledky si zapisovali do karet, které pro ně nachystali pedagogové. Do sportování se zapojili i prvňáci a druháci. „Celý den bylo ošklivé počasí, asi v jedenáct začalo pršet, ale dětem vůbec nevadilo, že se sportovalo i venku,“ líčila Pavla Kucharczyková.

Kolegové jí pak pomohli zapsat stovky výsledků do počítače. Kucharczyková je také vyhodnotila a díky statistikám vybrala nejúspěšnější sportovce, kteří se při středeční Olympijské hlídce utkali v člunkovém běhu a ve skoku do dálky z místa s Vavřincem Hradilkem. V obou disciplínách školáci stříbrného olympijského medailistu předčili.

„Super, ukázali jsme, že v Karviné máme výborné sportovce,“ těšilo Kucharczykovou, jež se s dalšími pedagogy snaží vtáhnout děti do různých projektů. Ostatně, v rámci mediální výchovy školáci zpovídali Hradilka i před kamerou. „Takové setkání jako při Olympijské hlídce určitě může někoho ve sportování ovlivnit. Budu ráda, když se to stane,“ dodala Kucharczyková.

líbil se ti článek?