Vzděláváním trenérů se bude zabývat European Coaching Council

Trenéři
Trenéři
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Stejně jako sportovci často tráví desítky dní na cestách, při své práci se musejí neustále vzdělávat, přesto zůstávají v pozadí a nesbírají medaile. Trenéři. Jsou jich tisíce, ale jejich společný hlas neexistuje. Ten nyní bude zastupovat European Coaching Council ICCE. Dubnového zakládajícího setkání v Kolíně nad Rýnem se zúčastnili Zdeněk Haník jako předseda České olympijské akademie a Michal Ježdík jako člen Vědecko-metodické sekce Českého olympijského výboru.

European Coaching Council si klade za cíl vytvořit program, který pomůže zlepšit postavení trenérů ve společnosti, zviditelnit jejich náročnou profesi a vylepšit vzdělávací programy pomocí jednoty. Jednotlivé státy mají totiž své trenérské asociace na národní úrovni, ale sjednocená organizace chyběla.


Podle výzkumu univerzity v Leedsu se trenéři dělí do tří skupin – na profesionály, trenéry na částečný úvazek a dobrovolníky, přičemž největší skupinu tvoří právě dobrovolní trenéři, kteří jsou však zároveň nejméně podporovanou skupinou z pohledu vzdělávání a dovzdělávání. Přitom jde o trenéry, kteří nejčastěji pracují s dětmi a mládeží a mohou udělat nejvíc chyb, jež se pak těžko odstraňují. Problém se dotýká i Česka, neboť nejvíce dobrovolných trenérů je v severských zemích, Anglii, Německu a právě v České republice.


ICCE se proto chce zaměřovat na vzdělávání, respektive trenérské kvalifikace a další dovzdělávání, ochranu práv trenérů a jejich etiku. Trenéři by se měli podílet na tvorbě vzdělávacích programů a dovzdělávání, jež pro ně bude k dispozici prostřednictvím seminářů a konferencí s možností online připojení, knihoven s literaturou a videoúschovnami. Nedílnou součástí je také výzkum a databáze literatury.

líbil se ti článek?