Prezident přivítal olympioniky. Hymnu jim zazpíval Karel Gott

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Kombinézy a sportovní oblečení vyměnili olympionici za šaty a obleky, lyžáky či brusle zase za společenskou obuv a lodičky. Reprezentanty, ale i trenéry a členy doprovodu, kteří jim v Soči vytvářeli zázemí, totiž na Pražském hradě uvítal v pátek 18. dubna prezident Miloš Zeman.

„Na lodičky nejsem moc zvyklá, bez nich je to lepší. Ale setkání to bylo moc příjemné. Je vidět, že jsme asi něco dokázali,” říkala s úsměvem biatlonistka Veronika Vítková.

Stříbrná olympijská medailistka ze smíšené štafety jako jediná zastupovala úspěšné biatlonisty na pódiu s prezidentem, jeho chotí a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem. Společně se zlatými slečnami, rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou a snowboardistkou Evou Samkovou, a s trenéry Ondřejem Rybářem, Jindřichem Šikolou, Jakubem Flejšarem a Petrem Novákem převzala pamětní medaili Českého olympijské výboru a připila si s prezidentem.

„Je pro mě ctí, že zde mohu přivítat všechny účastníky naší olympijské výpravy, protože natřásat si peříčka v přítomnosti medailistů není dobré. A já bych vám chtěl říci, že pokládám, stejně tak jako moje paní, za svoji čest, mohu-li se zúčastnit setkání s olympioniky, nikoli naopak,” uvedl prezident Miloš Zeman.

„Chtěl bych blahopřát nejenom osmi medailistům. Chtěl bych blahopřát nejenom těm sedmnácti sportovcům, kteří se umístili do osmého místa. Chtěl bych blahopřát všem.”

Oficiální část slavnosti oživil sestřih medailových závodů ze Soči, který v reprezentačních prostorách Hradu sledovali také sjezdaři, skokané na lyžích, sdruženáři nebo třeba trojnásobný olympijský medailista v běhu na lyžích Lukáš Bauer. „Ten sestřih je krásnej. Mně teda bylo hrozný vedro a bolela mě noha, jak jsem stála,” říkala s typickým humorem snowboardová královna Eva Samková, která má zraněný kotník stále zpevněný chodící sádrou.

Ještě než došlo na soukromé rozhovory účastníků s prezidentem, zazpíval hymnu Karel Gott. „Pro mě to bylo hodně velké překvapení. Musela jsem se soustředit na slova, abych na něj pořád nekoukala, protože to byla fakt pecka. Já jsem ho nikdy neviděla v reálu, bylo to bezvadné překvápko,” těšilo rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. „Přijetí bylo super, protože prezident ocenil všechny, kdo na olympiádě byli. Je těžké se tam dostat. A bylo super vidět všechny z her, vrátit se na chvilku do dějiště.”

líbil se ti článek?