Symposium sportovní medicíny Dříteč: Odborné přednášky si vyslechly i snowboardcrossařka Samková a boulařka Sudová

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Úspěšný druhý ročník má za sebou Symposium sportovní medicíny v Dříteči nedaleko Kunětické hory. Dvoudenní maraton přednášek z fyzioterapie, lékařství, psychologie a mnoha dalších oborů si nenechali ujít ani někteří vrcholoví sportovci a jejich realizační týmy.

„Myslím, že tyto akce mají stoprocentně smysl. Je důležité, aby se ti medicínští pracovníci, kteří se starají o sportovce, scházeli a předávali si zkušenosti. Z hlediska Českého olympijského výboru, který podporuje péči o sportovce v různých projektech, je tohle jedna ze stěžejních akcí,“ řekl sportovní ředitel ČOV, pod jehož záštitou se symposium opět konalo, Martin Doktor.

„Když jsem ještě závodil, nic takového nebylo. Třeba konečně i lidi pochopí, že profesionální sportovec je, nechci říkat diagnóza, ale že potřebuje trochu jinou péči než normální smrtelník. Všichni sedí u televize, poslouchají rádio, dívají se do novin a hodnotí špičkové výkony českých sportovců, ale už nevidí tu práci, která za tím je,“ myslí si dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice. „Ti sportovci potřebují servis a ne jen takový, že jim někdo namaže lyže a trenéři připraví tréninkový plán. Potřebují i fyzioterapeuta, který je srovná po té náročné přípravě, která je tvrdá a k tělu nesmlouvavá. Lékaři a fyzioterapeuti poradí, kterým směrem se má jít a jak to tělo nejméně huntovat. Sportovci zkrátka potřebují mít kolem sebe široký tým a to si málokdo uvědomí.“

Vedle přednášejících odborníků a jejich kolegů přilákalo symposium i některé hvězdy českého sportu. V Dříteči tak nechyběly třeba olympijská medailistka a mistryně světa v běhu na 400 m překážek Zuzana Hejnová nebo dvojnásobná medailistka z mistrovství světa v jízdě v boulích Nikola Sudová.

Dalším čestným hostem byla olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková (na snímku uprostřed). „Mě docela zajímala přednáška o antidopingu, WADA a ADAMDS systém,“ řekla dvacetiletá snowboardistka, na kterou se z řad odborníků sesypaly dotazy nejen na její zlomený kotník, ale také na fyziologii jezdců snowboardcrossu, trénink a rehabilitaci. „Na to jsem se právě těšila, že když přijedu, budou se mě ti lidi ptát na něco, co ještě neznám. Berou to z jiného pohledu a to mě baví. I se svojí fyzioterapeutkou Hankou, když jí ležím na stole, takhle debatuju. Vždycky se ptám, co zrovna dělá a k čemu to je. Symposium pro mě bylo užitečné,“ pochvalovala si.

líbil se ti článek?