Pro jednoho konec, pro jiného začátek. Někteří Češi na svůj první start v Soči stále čekají

Soči 2014
Soči 2014
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Od začátku olympiády uběhly dva týdny a většina sportovců už má svoje vystoupení pod pěti kruhy za sebou. Jak jsou na tom ale ti, které jejich jediný start teprve čeká?

Do závěrečného ceremoniálu zbývá sotva pár dnů a do Soči se vrací klid. Olympijské vesnice se vylidňují, posilovny zejí prázdnotou, v prádelnách nejsou fronty a jídelny najednou nabízí spoustu volných míst k sezení. Většina sportovců už se vydala domů, jiní ještě čekají na závěrečný ceremoniál. A někteří se stále třesou nervozitou před svým jediným olympijským závodem.

“Je to takový zvláštní. My jsme si to nepřipouštěli a pořád si to užívali. Jenže najednou těch pět dní, co jsme tady byli předem, uteklo jako voda. Všichni si tady postupně oddechovali, procházeli se po vesnici a my se čím dál víc připravovali. Ale zase aspoň bylo místo v posilce,” vyprávěla skicrossařka Nikol Kučerová, která svůj jediný závod odjela až dva dny před koncem her.

Další členové české výpravy stále čekají. “Pro mě je to samozřejmě nepříjemný, jak tady trénuješ, čekáš na ten závod.. Taky už bych to měl radši za sebou. A úspěšně, pokud možno,” povzdechl si slalomář Filip Trejbal a vrátil se ke sledování přímého přenosu slalomu žen. Jeho závod bude na olympiádě jedním z posledních. “Když koukám na ty ženský, jak to mají rozbitý, tak to asi bude pěkný rodeo.”

Největšími rekordmany v čekání jsou ale bobisté Dominik Suchý a Dominik Dvořák. S týmem se do Soči přesunuli ještě před slavnostním zahájením her, závodit ale budou až den před jejich koncem, kdy doplní posádku čtyřbobu. “My to v těch bobech máme trochu jinak, protože i když nezávodíme v těch dvojkách, pořád jsme tým a nějak si pomáháme. Na startu, s vybavením a tak,” vysvětloval brzdař Suchý.

“Já myslím, že nám to naopak pomáhá. Zvykáme si tu na prostředí, trénujeme. Občas si říkám, že už je to dlouhý, ale jinak to spíš oceňujeme,” doplnil týmového parťáka Dominik Dvořák.

Když jim mezi tréninky zbylo trochu času, vydávali se povzbuzovat ostatní české sportovce. Viděli třeba stříbro Martiny Sáblíkové a shodli se, že výkon české rychlobruslařky je hodně namotivoval.

“A mě namotivovalo ještě něco. Měl jsem v cíli spor se švýcarským pilotem, který se na nás úplně nesmyslně naštval kvůli bačkorám, které se na bob dávají, aby se nezničily ty kudly. On nám do nich zbytečně kopnul a ještě u toho měl blbý poznámky. Tak to mě naštvalo a myslím, že na ten start namotivovalo až dost,” smál se Dominik Suchý.

líbil se ti článek?