Snowboardcrossařka Samková se dostala mezi pár vyvolených. Testovala trať před oficiálním tréninkem

Soči 2014
Soči 2014
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Neustálý boj o možnost stát se testovacím jezdcem provází světové závody ve snowboardcrossu. Na trať, která by bez předešlého otestování mohla být pro ostatní závodníky nebezpečná, tak bývá ještě před oficiálním tréninkem vpuštěno několik vyvolených. V Soči mezi nimi byla i Češka Eva Samková.

„Samozřejmě je to nebezpečné, ale když se to zvládne, je to výhoda, protože my máme toho tréninku strašně málo, jenom nějakých sedm, osm jízd před závodem, což je asi pětina toho, co by bylo potřeba,“ vysvětlují trenéři české jedničky Marek Jelínek a Jakub Flejšar.

Společně se snaží, aby byl celý systém testování férovější. „Zatím to není úplně ideální a testují závodníci, kteří jsou vybíráni podle klíče, který neexistuje. V posledním roce všude testovali víceméně stejní jezdci, my jsme se k tomu nedostali. I tady nejdřív oznámili, že bude testovat zase Kanaďanka, která v trati nějakým záhadným způsobem jezdila dokonce už před oznámeným testingem, navíc testovala skoro všechny svěťáky, tak jsme se vzbouřili a prosadili si tam Evku,“ popisuje Jelínek.

Jedna z největších českých medailových nadějí stihla jen jednu jízdu, i to ale stačilo, aby se zbavila nervozity. „Měla jsem trochu strach, ale nakonec jsem ráda, že jsme do toho šli. V první jízdě jsem upadla hned na startu, takže jsem se tam drápala zpátky a nestihla tu druhou. Jinak to ale bylo v pohodě. Samozřejmě, že mi většina věcí úplně nevyšla, ale nebylo tam nic fatálního. Když to člověk takhle projede, spadne z něj všechna ta nervozita a strach. Před tréninkem už vím, co od toho čekat.“

Olympijská trať Evě Samkové dokonce nahrává do karet. „Jsou tam věci, které mi rozhodně budou sedět, třeba start. Jsou tam takové dva zuby dolů a pak dvě boule, které bude podle nás většina lidí skákat, ale my to zkusíme sešlápnout a nejspíš to půjde. Takových míst je tam potom víc, takže vsadíme na ty sešlapy.“

„My jsme to během toho testování schválně dělali způsobem ostatních, abychom je zmátli, protože by teď měli dva dny na to, aby se nad tím zamysleli. Evka to tedy zatím dělá jinak, než plánujeme na závod,“ odhalil se smíchem taktiku na cestě za medailí Marek Jelínek.

líbil se ti článek?