Šance na medaili pořád existuje a já se o tu placku porvu, slibuje po smolné kvalifikaci boulařka Nikola Sudová

Soči 2014
Soči 2014
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Možná doplatila na zmatek, který v úvodu závodu panoval, možná ji přemohla nervozita. Akrobatická lyžařka Nikola Sudová skončila v kvalifikaci jízdy v boulích jedenáctá. Přímo do finále se ale probilo jen deset nejlepších a Sudovou tak čeká repete.

„U nás to není jen o tom, jestli je člověk fyzicky připravený a o kolik dřepů míň než soupeři v přípravě udělal, mnohem větší roli hrají nervy. Stačí malá chybička a je z toho velký problém. A čím je člověk starší, tím víc asi chce a tím víc hrajou nervy,“ narážela jablonecká rodačka na opatrnější jízdu, která ale ve výsledku byla víc než solidní. Přesto za ní Sudová nedostala tolik bodů jako její soupeřky.

Roli možná sehrál i fakt, že začátek závodu byl pěkně splašený a chvíli trvalo, než se sladili rozhodčí a technika. První Američanka Outrimová čekala na body věčnost, za ní jedoucí krajanka McPhieová byla zase už skoro v cíli, když si jí komentátoři na trati všimli. A Sudová jela třetí. „Oni nějak vůbec neměli čas. Já stála na startu a z vysílaček jsem slyšela celou tu splašenou komunikaci,“ smála se sympatická lyžařka, která může do dvacetičlenného finále proniknout ještě ve druhé kvalifikaci. Ta je na programu těsně před sobotním nočním finále.

Pokud se do něj nejlepší česká boulařka dostane, ráda by zařadila svoji tajnou zbraň – mezi ženami ojedinělý skok mimo osu D-spin. Teď ale váhá. „Během tréninku se na mně ladili rozhodčí a pak mi přišli říct, že pokud ten skok nebude perfektní, body za něj nedostanu. Celou zimu se přitom řídí opakem, tedy i horší provedení hodnotí v případě takhle těžkých skoků u holek vysoko, aby se ten sport posunul. To pro těsně před olympijským závodem nebyla zrovna dobrá zpráva.“

Přesto se Nikola Sudová k riskantímu kroku nejspíš přikloní, chce totiž medaili. „Je to moje čtrvtá olympiáda a kdyby nebyla mým cílem medaile, možná bych sem nemusela jezdit. Jak se říká, naděje umírá poslední a pořád věřím, že když zajedu to nejlepší, co umím, šance stále je.“

líbil se ti článek?