Česká výprava má za sebou oficiální uvítání

Soči 2014
Soči 2014
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Veselým slavnostním ceremoniálem v jedné z horských vesnic byla česká výprava oficiálně uvítána na XXII. zimních olympijských hrách.

Zpěv, vyvěšení české a olympijské vlajky, proslov čtyřnásobného olympijského vítěze ve sportovní gymnastice Alexeje Němova nebo veselé pobíhání dětí oblečených do barev sočské olympiády. To všechno provázelo slavnostní přivítání českých olympioniků, na které do hor dorazili i sportovci z pobřeží.

„Je hezké, že vedle toho oficiálního pátečního otevření tady ještě přivítají každý tým zvlášť. Dostali jsme i nějaký dárek, poslechli si hymnu, podívali se, jak stoupá vlajka, prostě krásné,“ usmívala se po ceremoniálu Šárka Strachová, která už v pátek bude kráčat v čele české výpravy na slavnostním zahájení.

Vedle vlajky ponese i velkou zodpovědnost. „Zatím nemám přesné informace, jak to bude probíhat, ale doufám, že nám všechno řeknou. Myslím, že to nebude tak komplikované, aby se na to muselo trénovat jako na slalom,“ nepřipouští si nervozitu usměvavá lyžařka. „Určitě to bude hodně silný zážitek a doufám, že k němu přidám ještě ty sportovní z kopce.“

První závod, a sice superkombinace, čeká Šárku Strachovou už v pondělí. Její vrcholná soutěž, kterou bude slalom, přijde ale až těsně před koncem her, a tak se bronzová medailistka z poslední olympiády ve Vancouveru přesune za lepším tréninkem do Rakouska. „Organizátoři už dopředu hlásili, že prostor pro trénink nebude a že všichni budeme mít k dispozici jedinou sjezdovku, na které tak bude strašný přetlak. A zůstávat tři týdny na jednom místě a netrénovat, by nebylo šťastné řešení.“

Soči je pro Šárku Strachovou třetí a zároveň poslední olympiádou a chce si ji užít se vším všudy. Tedy i s pořádným fanklubem. „Někteří známí budou přímo v Soči, ostatní to budou sledovat doma u televize. Možná zorganizujeme, aby se v Čechách někde na ten můj závod sešli. Zrovna slalom je večerní, takže to v Čechách vychází hezky odpoledne,“ těší se Strachová.

líbil se ti článek?