Video: Na Olympiádě dětí a mládeže sportovci zažívají olympijské kouzlo, říká Jiří Kejval

ODM 2014
ODM 2014
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Sám sportoval na vrcholné úrovni, teď se Jiří Kejval jako předseda Českého olympijského výboru zasazuje o to, aby se dospělí i děti v Česku začali víc hýbat. Olympiádu dětí a mládeže považuje za vrcholnou akci pro malé sportovce, kteří mají velké ambice.

V čem si je nejvíc podobná Olympiáda dětí a mládeže s tou opravdovou?

Určitě v tom, že tady se děti poprvé setkávají s kolegy z dalších sportů, což se jim normálně nestane, protože sjezdaři se vidí jen se sjezdaři, skokani jen se skokany a tak dále. To má obrovské kouzlo, na rozdíl od ostatních závodů. Mohu to posoudit jako rodič, protože můj syn se věnuje sjezdovému lyžování. Tam na předávání medailí zůstanou pod sjezdovkou jen ti poslední, zmrzlí a v rukavicích zatleskají, aby rychle zmizeli. Kdežto tady se předávají medaile, jsou tam všechny děti ze všech sportů, diváci jim fandí. To je pro děti velký zážitek.

Dá se srovnat i to, že ani pro malé sportovce není úplně snadné se na olympiádu dostat?

Záleží na kraji a na disciplíně. Dostat se do nominace v lyžařských disciplínách třeba za Královéhradecký kraj, na to už musí být dobrý sportovec. A pro spoustu sportovců to znamená poprvé v životě někoho reprezentovat, nezávodit jen za oddíl, ale za kraj. Je to předstupeň k tomu, aby do budoucna reprezentovali třeba Českou republiku. Je to velká motivace.

Dá se říct, že olympiáda dětí a mládeže je pro malé sportovce vrcholem projektu Česko sportuje?

Je jeho součástí. Česko sportuje chceme nabídnout úplně všem, u něj bychom chtěli, aby se ho víc zúčastňovaly děti, které nemají možná až takový talent. Aby se hýbaly a dělaly něco pro své zdraví.

Co je největším přínosem, který si podle vás mohou děti ze své olympiády odnést?

Sport vytváří v zásadě dvě věci. Zaprvé pevnou vůli, která je vždycky strašně důležitá, a to nejen ve sportu, ale do života jako takového. Zadruhé to jsou pravidla fair play a slušnost. Když se všichni budeme chovat slušněji a ohleduplněji a budeme mít respekt vůči ostatním, hodně to pomůže nejen sportovcům, ale i společnosti.

líbil se ti článek?