Olympijští vítězové vzkazují dětem: Sport je dobrodružství

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Obecní dům v Praze hostil setkání olympijských vítězů, jimž je věnována publikace mapující nezapomenutelné sportovní výkony s názvem Zlaté medaile. Mezi třinácti přítomnými legendami byla také gymnastka Věra Růžičková, která získala nejcennější kov v Londýně před 65 lety.

„Je to už sice doba, ale takový den se nezapomíná. Navíc jsme soutěž vyhrály v opravdu obtížných okolnostech, kdy naše kamarádka Eliška Misáková prohrávala svůj boj s mozkovou obrnou,“ vzpomínala stále elegantní Věra Růžičková na rok 1948, kdy s kolegyněmi kralovaly soutěži družstev.

Na letních a zimních hrách nasbírali reprezentanti v dresu České republiky nebo Československa přesně sedmdesát zlatých medailí. V Soči bude v únoru příštího roku rychlobruslařka Martina Sáblíková obhajovat dvě zlaté. „Martina je naším želízkem v ohni, ale šanci budou mít i další. Chtěl bych třeba vidět hokejisty v parku na Letné, jak je budou fanoušci vítat stejně jako zlatý tým z Nagana,“ dodal předseda ČOV Jiří Kejval. Dominik Hašek, brankář zmiňovaného turnaje, se jen pousmál: „Ty záběry z posledních vteřin finálového utkání jsem viděl už mnohokrát. Osobně si na to vzpomenu spíš jen tehdy, kdy se mě na to někdo zeptá.“

V Obecním domě byl i Oldřich Rott, člen vítězného fotbalového týmu z roku 1980. „Moc bych si přál, aby se náš fotbal dostal opět tam, kde býval. K tomu je ovšem potřeba vychovávat talenty, bez nich to nejde,“ řekl majitel první a zatím poslední fotbalové zlaté olympijské medaile v tomto sportu pro české resp. československé barvy. „Za nás sportovaly děti doslova na každém kroku, vždyť je to dobrodružství,“ doplnil Jiří Daler, vítěz stíhacího závodu jednotlivců v Tokiu 1964.

Záznam ze setkání olympijských vítězů odvysílá Česká televize na programu ČT Sport v prosinci.

líbil se ti článek?