Fotograf Jiří Koliš: V Moskvě 1980 jsem fotil z hlediště

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zúčastnil se jedenácti olympiád a své fotografie Jiří Koliš od čtvrtka vystavuje v Czech Photo Gallery na Malé Straně. Hlavní výstavní plochu tvoří snímky z letošní olympiády v Londýně, které nafotil pro Český olympijský výbor, ale prostor dostanou všechny ostatní hry, jichž se Koliš s fotoaparátem u oka zúčastnil.

Poprvé vyrazil na olympiádu v Moskvě 1980. „Tam jsem byl jako fotograf-divák pro časopis Stadión, neměl jsem totiž oficiální akreditaci a poslali mě tam se zájezdem CKM. Fotil jsem tedy jen z hlediště,“ vzpomíná Koliš.

Za totality to byla jeho jediná olympiáda. „Odmítal jsem totiž vstoupit do strany – a tím to bylo dané. Takže vesměs o všechny akce, které by mě extrémně bavily, jsem přišel. Když bylo třeba v roce 1985 mistrovství světa v hokeji v Praze, poslali mě fotit Závod míru...“ podotýká Koliš.

Jako fotograf se na olympiádu oficiálně podíval až v roce 1992 do Albertville a Barcelony. Tehdy fotil ještě pro týdeník Stadión, na další olympiádu už jel na volné noze.

Sportovci říkají, že atmosféra olympijských her je zásadně jiná než ostatní velké akce. Co fotografové? „Je to něco úplně jiného, ale spíše z toho pohledu, že je tady tolik akcí, které jsou často daleko od sebe a ještě se překrývají, že se to nedá všechno ustíhat. Vždyť na olympiádě je 300 vítězů, zatímco třeba na mistrovství v světa v hokeji jen jeden... Fotograf na volné noze se musí smířit s tím, že to všechno nestihne, pohybuje se na hranici fyzického vypětí. Jediná možnost je pracovat v minitýmu,“ zjistil Koliš po prvních olympijských zkušenostech.

To se povedlo poprvé ve Vancouveru v roce 2010, kdy vytvořil zkušené duo s Herbertem Slavíkem. „Letos v Londýně s námi byla v týmu ještě Markéta Navrátilová,“ dodává Jiří Koliš.

Výstava fotografií Jiřího Koliše s názvem Olympijské hry 1980–2012 trvá od 29. listopadu do 6. ledna. Najdete ji v Czech Photo Gallery (Újezd 19, Praha 1).

líbil se ti článek?