MOV volí svého prezidenta, kandidátů je šest

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Po dlouhých dvanácti letech skončí mandát současnému prezidentovi Mezinárodního olympijského výboru Jacquesu Roggovi a MOV zvolí v úterý v Buenos Aires jeho nástupce. Vzejde ze šestice kandidátů, mezi nimiž nechybí ani legendární ukrajinský tyčkař Sergej Bubka. Za favorita je označován německý místopředseda MOV Thomas Bach.

Volba šéfa MOV proběhne stejným způsobem jako výběr pořadatele her, musí tedy získat nadpoloviční většinu hlasů. Nový prezident povede MOV až do roku 2020, kdy letní olympijské hry uspořádá Tokio.

Kandidáti po post prezidenta MOV

  • Thomas Bach (* 1953, Německo)

Bývalý šermíř, který v týmu SRN získal v roce 1976 olympijské zlato, oznámil zájem kandidovat jako první. V MOV je šéf Německého olympijského výboru od roku 1991. Současný místopředseda MOV stál také v čele kandidatury Mnichova na uspořádání zimních her 2018.

  • Ng Ser Miang (* 1949, Singapur)

Jachtař, podnikatel a diplomat. V roce 1993 byl vyhlášen singapurským Manažerem roku, podnikal v dopravních firmách a potravinářském řetězci. V MOV je od roku 1998, v exekutivě výboru zasedá posledních osm let, je jeho místopředsedou.

  • Richard Carrión (* 1952, Portoriko)

Úspěšný manažer v bankovním sektoru, jeho dědeček byl jedním ze zakladatelů portorické banky Popular. V MOV působí od roku 1990, v exekutivě výboru zasedá posledních sedm let, je šéfem Finanční komise MOV. Snažil se získal LOH 2004 pro portorický San Juan.

  • Wu Ching-kuo (* 1946, Čína – Taiwan)

Prezident Mezinárodní boxerské asociace AIBA nebyl boxerem, ale basketbalistou. Později pracoval jako architekt. Členem MOV je od roku 2006, poslední rok zasedá v jeho exekutivě.

  • Denis Oswald (*1947, Švýcarsko)

Bývalý švýcarský veslař, který na LOH 1968 získal bronzovou medaili a zúčastnil se tří letních her. Od roku 1989 je šéfem Mezinárodní veslařské federace, o dva roky později se stal členem MOV. V roce 2000 byl zvolen do výkonného výboru a byl šéfem koordinační komise OH 2012 v Londýně. 

  • Sergej Bubka (* 1963, Ukrajina)

Legendární ukrajinský tyčkař a světový rekordman zvítězil v barvách SSSR na LOH 1988 v Soulu, šestkrát získal titul mistra světa, pětkrát v hale a 35krát vylepšil světový rekord. Členem MOV je od roku 2008.


líbil se ti článek?